Apple Watch Dengan Ciri Mengesan Gula Dan Tekanan Darah Ditangguh Ke 2025

TechnologyDigital
13 Apr 2022 • 9:24 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Antara ciri yang dinantikan pada Apple Watch ialah mengesan gula dalam darah. Bagi penghidap penyakit kencing manis ciri ini akan dapat memastikan tahap gula dapat dipantau tanpa hujung jari dicucuk setiap hari. Kini menurut laporan Bloomberg, Apple menangguhkan pengenalan ciri ini dan juga pengesanan tekanan darah dari Apple Watch tahun ini kerana ia masih belum mampu memberikan tahap pengesanan yang konsisten.

image is not available

Pengesanan tekanan darah sudah dibangunkan oleh Apple sejak empat tahun tetapi nampaknya masih belum bersedia untuk ditawarkan pada produk sebenar. Jika ditawarkan kelak ia adalah ciri yang mampu memberikan amaran awal kepada pemakai Apple Watch kepada penyakit darah tinggi.

Pengesanan tahap glukosa dalam darah pula akan memudahkan penyakit kencing manis memantau kesihatan tanpa perlu mencucuk hujung jari setiap hari yang amatlah melecehkan. Kerana kesemua isu ini, Apple dipercayai akan hanya memperkenalkannya di Apple Watch pada tahun 2024 atau selewat-lewatnya 2025.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved