Akmal Nasrullah Lancar Vlog, Kongsi Gerak Kerja Menteri Ekonomi

LocalPolitics
9 Sep 2026 • 12:10 AM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

Akmal Nasrullah Lancar Vlog, Kongsi Gerak Kerja Menteri Ekonomi

“Nak tengok kerja saya? Lepas ini saya tunjuk.”

Menteri Ekonomi, Akmal Nasrullah Mohd Nasir bakal berkongsi lebih banyak mengenai gerak kerja dan tugasan hariannya sebagai menteri menerusi tayangan vlog atau in real life (IRL) di YouTube bermula hari ini.

Menurut Akmal Nasrullah, inisiatif itu merupakan respons sinis terhadap segelintir penyokong Pas yang sebelum ini mempersoalkan tugasnya sebagai Menteri Ekonomi selepas beliau mengkritik kenyataan yang disifatkan mengelirukan berhubung laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Tabung Haji (TH).

Katanya, antara komen yang diterima termasuk persoalan mengenai tugasnya sebagai menteri serta kritikan terhadap keterbukaannya mengulas isu semasa menerusi media sosial.

“Saya petik angka yang penat-penat diusahakan oleh pesuruhjaya-pesuruhjaya daripada laporan RCI, tetapi ia tetap dikatakan sebagai kenyataan ‘ceplos’.

“Inilah modus operandi, apabila tidak dapat menjawab dengan fakta, mereka memberi gelaran.

“Jadi, saya ada hadiah untuk penyokong Pas. Disebabkan mereka hendak sangat melihat kerja saya, jika sebelum ini saya hanya berkongsi video pendek, selepas ini saya akan berkongsi video yang lebih panjang menerusi vlog atau in real life di YouTube bermula hari ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Akmal Nasrullah yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru berkata, pihaknya sememangnya kerap berkongsi kandungan berkaitan aktiviti serta gerak kerja Kementerian Ekonomi menerusi pelbagai platform media sosial.

Menurutnya, antara perkara yang sering diketengahkan termasuk usaha memperkenalkan gaji premium bagi meningkatkan taraf hidup golongan muda, pembangunan ekonomi di negeri-negeri utara serta pengukuhan ekonomi kreatif atau ekonomi jingga.

Ujarnya, pelbagai agenda pembangunan negara turut dikongsikan kepada orang ramai menerusi platform berkenaan.

Dalam pada itu, Akmal berkata beliau lebih gemar menjawab sendiri isu yang dibangkitkan berbanding menyerahkan perkara tersebut kepada pihak lain.

“Kalau menteri tidak boleh menjawab, seronoklah ahli-ahli politik lain mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan orang ramai.

“Tetapi mungkin masih ada yang tidak berpuas hati. Jadi saya mengajak orang ramai menonton vlog saya di saluran YouTube Akmal Nasir,” katanya.

Baca juga:

Jelasnya, episod pertama vlog tersebut memaparkan lawatannya ke Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru, termasuk usaha menyelesaikan isu berkaitan permohonan peningkatan kos bagi kerja-kerja menaik taraf kemudahan hospital berkenaan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved