Alibaba Melancarkan AI Tongyi Qianwen Sebagai Pesaing ChatGPT

TechnologyDigital
9 Apr 2023 • 8:12 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Hampir semua syarikat teknologi utama dunia kini berlumba-lumba untuk melancarkan kecerdasan buatan mereka yang diharapkan dapat bersaing dengan ChatGPT. Di China, Alibaba telah melancarkan kecerdasan buatan mereka Tongyi Qianwen.

image is not available

Seperti ChatGPT, Tongyi Qianwen ialah dalam bentuk chatbot yang boleh berinteraksi dengan pengguna dan memberikan jawapan seperti seorang manusia. Namun begitu Tongyi Qianwen hanya ditawarkan kepada perniagaan sahaja pada waktu ini menerusi sistem jemputan. Seperti OpenAI, Alibaba juga ingin menawarkan perkhidmatan mereka kepada syarikat lain yang tidak mempunyai kemampuan membina kecerdasan buatan sendiri.

Alibaba mengikut langkah Baidu melancarkan kecerdasan buatan mereka di China. Diharap mereka tidak berhadapan dengan masalah pemalsuan seperti yang berlaku kepada Baidu Erniebot.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved