“Anak Sakit Bukan Kita Minta” – Caller Hot FM Kritik Staf Kerap Cuti, Cetus Perdebatan

Family & Parenting
12 Aug 2026 • 7:20 AM MYT
The Malaysian Update
The Malaysian Update

Portal berita pilihan anda untuk isu semasa, politik, hiburan, & banyak lagi

Image from: “Anak Sakit Bukan Kita Minta” – Caller Hot FM Kritik Staf Kerap Cuti, Cetus Perdebatan

KUALA LUMPUR – Perkongsian seorang caller dalam rancangan radio Hot FM mengenai isu pekerja yang mengambil cuti kecemasan (EL) kerana anak sakit mencetuskan perdebatan dalam kalangan netizen.

Menerusi klip yang dikongsikan Hot FM, caller berkenaan menghubungi stesen radio itu dan berkongsi pengalamannya apabila terpaksa masuk kerja selepas seorang staf di pejabatnya mengambil EL kerana anak sakit.

Perkongsian itu kemudian menjadi perhatian selepas caller berkenaan membincangkan situasi pekerja yang kerap mengambil cuti atas alasan berkaitan anak.

Cetus Perhatian Netizen

Klip berkenaan kemudiannya tular di media sosial dan menerima pelbagai reaksi.

Dalam satu perkongsian di Threads, seorang pengguna mendakwa wanita yang dibincangkan dalam panggilan tersebut sering mengambil cuti kerana anak sebelum mempersoalkan bagaimana keadaan itu mungkin diuruskan sekiranya dirinya sendiri berkahwin dan mempunyai anak.

Namun, kenyataan berkenaan turut mengundang kritikan apabila netizen mengingatkan bahawa anak sakit merupakan keadaan yang tidak boleh dirancang oleh ibu bapa.

Ada Yang Pertahan Ibu Bekerja

Ruangan komen turut menyaksikan ramai pengguna berkongsi pengalaman masing-masing sebagai ibu bekerja dan majikan.

Seorang pengguna berkongsi pengalamannya mengambil seorang pekerja yang sedang hamil dan memilih untuk memahami keperluannya mendapatkan cuti bagi pemeriksaan serta rawatan.

Menurutnya, dia tidak kisah memberikan ruang kepada pekerja berkenaan kerana percaya membantu memudahkan urusan orang lain juga membawa kebaikan kepada diri sendiri.

Ada juga netizen yang mengakui pernah tertanya-tanya mengapa rakan sekerja kerap mengambil cuti kerana anak, namun mula memahami keadaan tersebut selepas mereka sendiri mempunyai keluarga.

Perdebatan Tentang Ibu Bekerja

Perkongsian itu akhirnya membuka perbincangan lebih luas mengenai cabaran ibu bekerja dalam mengimbangi tanggungjawab terhadap keluarga dan tuntutan di tempat kerja.

Sebahagian netizen melihat isu berkenaan dari sudut beban yang terpaksa ditanggung rakan sekerja apabila seseorang mengambil cuti, manakala sebahagian lain berpendapat keperluan menjaga anak yang sakit tidak sepatutnya dianggap sebagai satu kesalahan.

Perdebatan tersebut turut mengingatkan bahawa setiap pekerja mempunyai keadaan keluarga dan cabaran yang berbeza, terutama apabila melibatkan kesihatan anak yang tidak boleh dijangka. – The Malaysian Update

The post “Anak Sakit Bukan Kita Minta” – Caller Hot FM Kritik Staf Kerap Cuti, Cetus Perdebatan appeared first on The Malaysian Update.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved