“Balik la abey…” – Adik Khairil Jatuh Longkang Belum Ditemui, Bapa Sanggup Redah Aliran Deras

30 Apr 2026 • 11:03 AM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

image is not available

Pencarian seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun yang dikhuatiri lemas selepas terjatuh ke dalam longkang di Bandar Puncak Alam pada petang Selasa belum menghasilkan sebarang penemuan.

Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), mangsa Khairil Izani Khaizalullinordin dipercayai dihanyutkan hingga ke sungai utama.

Pihak bomba memaklumkan, ketiadaan perangkap sampah di laluan longkang yang bersambung ke Sungai Buloh dan seterusnya ke Sungai Selangor antara faktor yang meningkatkan kebarangkalian itu.

image is not available

“Balik la abey… kami semua tunggu”

Sementara itu, bapa mangsa, Khaizalullinordin berharap agar anak sulungnya itu ditemukan segera.

“Ada longkang dekat kawasan itu yang menjadi tempat budak-budak bermain gelongsor, difahamkan mereka akan turun dan meluncur berulang kali di situ.

“Namun pada hari kejadian, hujan turun dengan sangat lebat menyebabkan air dari kawasan sekitar mengalir deras dan dipercayai terus menghanyutkan anak saya,” katanya.

 

View on Threads

 

Khaizalullinordin sanggup mempertaruhkan nyawa meredah longkang sejauh lebih 100 meter dan meredah aliran air bagi menjejaki laluan.

“Saya tidak fikir apa-apa ketika itu, saya hanya ikut laluan air dengan harapan dapat menemui anak saya,” katanya yang terus bergegas ke lokasi dari tempat kerja.

image is not available

Khaizalullinordin turut berkata, dia reda dan berharap jasad anaknya dapati ditemui secepat mungkin.

Sumber: Sinar Harian

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved