
KUALA LUMPUR – Bantuan Awal Persekolahan (BAP) dinaikkan daripada RM150 kepada RM200 bagi setiap murid pada tahun depan, sekali gus memberi manfaat kepada 5.3 juta murid di seluruh negara.
Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan memperuntukkan RM1 bilion bagi pelaksanaan bantuan berkenaan untuk sesi persekolahan 2027.
“BAP ditingkatkan daripada RM150 kepada RM200 bagi setiap murid.
“Ini bermakna, keluarga dengan empat orang anak akan menerima RM800 untuk persiapan bagi sesi persekolahan 2027,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2027 di Dewan Rakyat, di sini, hari ini.
Menurut Anwar, seramai 5.3 juta murid layak menerima bantuan berkenaan dengan peruntukan keseluruhan berjumlah RM1 bilion.
Katanya, BAP itu akan disalurkan di sekolah masing-masing bagi memberi peluang kepada ibu bapa hadir dan bertemu sendiri dengan guru.
“Bantuan ini akan disalurkan di sekolah supaya ibu bapa dapat hadir dan bertemu sendiri dengan guru sebagai tanggungjawab bersama bagi kemajuan akademik serta pembentukan sahsiah anak-anak,” katanya.– KOSMO! ONLINE
The post Belanjawan 2027: BAP naik RM200, 5.3 juta murid terima manfaat appeared first on Kosmo Online.




