“Boleh Jadi Kreatif Tapi..” – Netizen Kurang Senang Lihat Sampul Raya Didakwa Tak Lambangkan Aidilfitri

28 Mar 2025 • 1:50 PM MYT
Beautifulnara
Beautifulnara

Cerita dan gosip artis terbaru, sensasi dan panas

image is not available

Baru-baru ini, kecoh di aplikasi Threads apabila seorang wanita meluahkan rasa kecewa selepas menerima sampul raya percuma daripada sebuah kedai jus.

Biasanya, sampul raya akan tertera ucapan ‘Selamat Hari Raya Aidilfitri’, sama ada di bahagian depan atau belakang. Tapi kali ini, jenama tersebut cuba buat kelainan dengan mengolah ucapan tersebut.

Ucapan Hari Raya kurang sesuai

Dalam gambar yang dimuat naik, sampul raya itu tertulis ‘Selamat Hari Raya Aidil-Juicy’, jelas diubah daripada ‘Aidilfitri’ untuk disesuaikan dengan jenama mereka.

Wanita itu berpendapat bahawa Aidilfitri adalah perayaan penting bagi umat Islam dan merasakan ubah suai ucapan seperti ini kurang sesuai serta tidak menghormati maksud sebenar perayaan.

image is not available

Boleh tak kita jangan normalisasikan ucapan Hari Raya macam ni? Saya dapat sampul ni dari kedai jus popular yang tertulis ‘Selamat Hari Raya Aidil-Juicy’. Seriously?

 

Tak boleh ke tulis dengan betul? Sekarang ni Hari Raya Aidilfitri. Peristiwa penting bagi umat Islam, menandakan sambutan selepas sebulan berpuasa dan melakukan ibadah sepanjang Ramadan.

Lukisan pada sampul tidak bersesuaian

Malah, dia juga menganggap seni lukisan pada sampul itu juga tidak bersesuaian.

Lukisan apa ni? Boleh jadi kreatif tapi sila berhati-hati. Ingat Hari Raya ni festival ‘hu-ha’ ke? Orang bukan Muslim pun boleh berbaju Melayu/Kurung/kebaya masa Raya. Hormat!

 

View on Threads

 

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh wanita tersebut dan ada juga yang menganggap tagline yang digunakan agak janggal.

image is not available

image is not available

Selain itu, kami kongsikan pautan artikel lain yang menarik di bawah.

image is not available 3 days ago

Pembeli Garu Kepala, ‘Order’ Kurta Tapi Yang Sampai Baju Kurung - “Nak Pakai Raya Kedua Ni..“