‘Bukan donut fake, tapi doh donut yang dibakar’- Pekerja gerai nafi dakwaan jual roti burger

Food
27 Feb 2024 • 11:17 AM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Beberapa hantaran sebelum ini tular mengenai luahan pembeli yang berasa kecewa dengan sikap peniaga yang dikatakan mengambil kesempatan.

Pembeli mendakwa peniaga menipu pelanggan dengan menjual roti burger bukannya donat. Dalam pada itu juga, pembeli turut tidak berpuas hati dengan harga yang dijual.

Kejadian tular tersebut berlaku di sebuah gerai di Pantai Irama Bachok, Kelantan.

Bagaimanapun, menerusi satu laporan, pekerja sebuah gerai donat menafikan dakwaan tersebut. Katanya donat tersebut terlebih dahulu dibakar, bukannya digoreng seperti kebiasaan.

“Donat itu bukanlah roti burger yang ditebuk, tetapi memang donat bakar. Doh roti yang dibuat lubang sebelum dibakar.

“Apa yang dikatakan (orang ramai) adalah tidak benar sama sekali,” katanya.

Sementara itu, beberapa pembuat kuih dan kek turut mengecam tindakan peniaga yang menjual donat yang dipercayai ‘donat tiruan’. Kata mereka, adunan dan acuan doh sudah membezakan antara donat dan roti burger.

Sumber: Kosmo

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved