Curi Kabel Menara Telekomunikasi Bernilai RM7K, 2 Lelaki Dipenjara Setahun

21 Oct 2024 • 6:34 PM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

Tertuduh mengaku salah, dua lelaki dipenjara kerana mencuri kabel

Curi Kabel Menara Telekomunikasi Bernilai RM7K, 2 Lelaki Dipenjara Setahun. Dua lelaki dijatuhkan hukuman penjara setahun selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret hari ini kerana mencuri segulung kabel.

Dexter Lee Sulek, 29, dan Andree Agassi Akat, 28, kedua-duanya dari Kuching, membuat pengakuan bersalah di hadapan Majistret Romario Jonoi selepas pertuduhan di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan dibacakan kepada mereka.

image is not available
Curi Kabel Menara Telekomunikasi Bernilai RM7K, 2 Lelaki Dipenjara Setahun

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Kedua-dua tertuduh didakwa bersama-sama melakukan kesalahan tersebut di tapak menara telekomunikasi di Durin pada kira-kira pukul 6 petang, 23 September.

Menurut laporan media tempatan, pengadu dan rakan sekerjanya mendapati kejadian kecurian tersebut semasa melawat tapak menara dan menemui kesan potongan pada pagar dawai. Kerugian dianggarkan sebanyak RM7,000.

Bertindak atas laporan yang dibuat, polis menahan Dexter dan Andree di Jalan Wong Nai Siong pada 3 Oktober, selepas pemeriksaan kereta mereka mendapati wayar dan kabel, lampu suluh, pemutar skru dan bateri, yang dipercayai berkaitan dengan kes tersebut.

Inspektor Kumareswaran Murugan menjalankan pendakwaan, manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Baca juga artikel yang berkaitan: