Eda Ezrin, suami, & 4 yang lain mengaku ambil dadah, tapi nafikan miliki pil Yaba

LocalPolitics
15 Jan 2025 • 9:26 AM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Penyanyi dikir barat Malaysia, Wan Norshaheeda Azlin Wan Ismail, atau lebih dikenali sebagai Eda Ezrin, bersama lima individu lain, termasuk suaminya, Mohd Affendi Ahmad, dihadapkan ke Mahkamah Daerah Narathiwat atas pertuduhan memiliki 6,059 pil Yaba dan mengambil dadah.

Mereka, termasuk Mohamad Alif Deraman, Nur Aida Mamat, Erdeka Mohd Noor, dan Zuhaira Nasrin, didakwa melakukan kesalahan tersebut di sebuah hotel di Sungai Golok pada 1 November lalu sekitar jam 5 pagi.

Bagaimanapun, mereka mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memiliki pil Yaba tetapi mengaku bersalah mengambil dadah.

Hakim Mahkamah Daerah Narathiwat, Yuan Khao Kham, yang mendengar kes itu, mengarahkan kesemua tertuduh mencari bukti dan saksi bagi menyokong dakwaan mereka. Beliau menekankan pentingnya kes ini diselesaikan segera memandangkan ia melibatkan kepentingan awam di Thailand dan Malaysia.

“Biasanya, kes seperti ini mengambil masa enam bulan untuk diselesaikan, namun saya berjanji untuk membuat keputusan selewat-lewatnya awal Mac,” katanya melalui jurubahasa.

Hakim turut menetapkan 11, 13, dan 14 Februari sebagai tarikh untuk tertuduh mengemukakan bukti kepada mahkamah.

Selain itu, Zuhaira dan Erdeka menghadapi pertuduhan tambahan kerana memasuki Thailand tanpa dokumen sah dan tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan. Kesemua tertuduh diwakili oleh tiga peguam, termasuk seorang yang disediakan oleh kerajaan Thailand.

Hampir 50 ahli keluarga hadir di luar mahkamah bagi mengikuti perkembangan kes tersebut. Tertuduh dilaporkan hanya menundukkan kepala ketika ditanya sama ada ingin memberikan kenyataan kepada mahkamah.