Enest Group beralih ke Pasaran ACE, saham dibuka pada harga IPO 13 sen

Business & Finance
15 Jul 2026 • 10:17 AM MYT
DagangNews.com
DagangNews.com

Berita bisnes anda

Enest Group beralih ke Pasaran ACE, saham dibuka pada harga IPO 13 sen Image from: Enest Group beralih ke Pasaran ACE, saham dibuka pada harga IPO 13 sen liza15/07/2026 - 10:17 Oleh KAMALIZA KAMARUDDIN liza@dagangnews.com

KUALA LUMPUR 15 Julai – Enest Group Bhd melakar satu lagi fasa penting dalam perjalanan korporatnya apabila memulakan dagangan di Pasaran ACE Bursa Malaysia hari ini selepas berpindah daripada Pasaran LEAP sebagai langkah memperluaskan akses kepada pasaran modal dan komuniti pelabur yang lebih besar.

 

Perpindahan itu menandakan perkembangan strategik bagi syarikat yang beroperasi dalam industri pemprosesan dan perdagangan produk sarang burung boleh dimakan, selain membuka ruang kepada Enest untuk meningkatkan profilnya dalam kalangan pelabur awam.

 

Saham Enest dibuka pada harga 13 sen sesaham, iaitu sama dengan harga tawaran awam permulaan (IPO) dengan jumlah dagangan awal mencecah 15.56 juta saham. 

 

Saham berkenaan kemudian mencatat pergerakan antara 12 sen hingga 13.5 sen dalam dagangan awal sebelum stabil pada paras sekitar harga IPO.

 

Dengan harga dagangan tersebut, permodalan pasaran Enest berada sedikit di bawah RM70 juta, mencerminkan kedudukan syarikat selepas memasuki platform dagangan Pasaran ACE.

 

Langkah penyenaraian itu menyaksikan Enest berjaya mengumpul kira-kira RM15 juta menerusi IPO, dana yang akan menjadi pemangkin kepada pengukuhan operasi serta menyokong keperluan pertumbuhan kumpulan dalam tempoh akan datang.

 

ARTIKEL BERKAITAN: Enest kutip hasil RM42 juta bagi 1QFY26 didorong permintaan tinggi sarang burung walet di pasaran China

 

Daripada jumlah tersebut, sekitar satu pertiga diperuntukkan untuk membayar balik pinjaman bank, manakala 42% akan digunakan sebagai modal kerja bagi menyokong aktiviti perniagaan termasuk keperluan operasi harian syarikat.

 

Baki hasil IPO akan digunakan bagi membiayai perbelanjaan berkaitan penyenaraian, sekali gus melengkapkan proses peralihan Enest daripada sebuah syarikat yang didagangkan di pasaran alternatif kepada syarikat yang mempunyai akses lebih luas dalam pasaran ekuiti.

 

Sebelum ini, Enest disenaraikan di Pasaran LEAP yang diwujudkan khusus untuk syarikat kecil dan syarikat dalam peringkat awal pertumbuhan. Namun, dagangan di platform itu hanya terbuka kepada pelabur sofistikated menyebabkan akses kepada pelabur runcit adalah lebih terhad.

 

Dengan kemasukan ke ACE Market, Enest kini berada dalam ekosistem yang membolehkan penyertaan pelabur awam lebih meluas, selain memberi peluang kepada syarikat meningkatkan keterlihatan serta membina nilai jangka panjang.

 

Dalam perkembangan berkaitan pemilikan saham, bekas pengerusi Enest Group, Tan Heng Guan, bersama anaknya yang juga pengarah eksekutif, Tan Teh Sheng, menerima kira-kira RM2 juta menerusi tawaran jualan saham sedia ada.

 

Selepas transaksi tersebut, pegangan gabungan keluarga Tan dalam Enest Group berkurangan kepada 45% berbanding kira-kira 60% sebelum penyenaraian, namun mereka kekal sebagai pemegang saham utama syarikat.

 

M&A Securities bertindak sebagai penasihat utama IPO, penaja, penjamin penerbitan saham dan ejen penempatan bagi proses penyenaraian tersebut. - DagangNews.com

Terkini standard
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved