‘Gaya menggoda dan wajah didekatkan di skrin’

24 Jun 2024 • 12:57 AM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Satu hantaran kandungan (content) seorang influencer muslimah menjadi parodi netizen. Walaupun hantaran pempengaruh berkenaan banyak berkisarkan tentang agama dan ketenangan, namun pembuka kata yang sering diucapkan oleh beliau menjadi parodi dan ikutan netizen.

Melihat situasi ini bukan boleh dianggap sebagai bahan lawak atau jenaka, pendakwah bebas Ustazah Asma’ Harun mengulas isu ini.

Kata pendakwah berkenaan, tindakan parodi yang dibuat telah menjadi bahan untuk perbuatan jijik dan jelas termasuk dalam kategori ‘soft porn’.

“Astaghfirullah.. memang dah baca sana sini komentar berkaitan ada ‘influencer’ WANITA MUSLIMAH yang menyampaikan dengan cara NON MUSLIMAH, wanita non muslim pun lebih sopan dan beretika.

“Ada yang share secara public bagaimana ia telah menjadi bahan untuk perbuatan yang jijik. Jelas ia termasuk ‘SOFT PORN’, katanya.

Ujarnya lagi, tindakan pempengaruh itu menggunakan intonasi suara yang lembut dengan gaya menggoda sudah termasuk dalam larangan jelas yang mendatangkan dosa.

“Suara yang lembut manja pun dilarang, ini pula dengan gaya menggoda dan wajah didekatkan dengan skrin. Cara begini sudah termasuk dalam larangan jelas yang mendatangkan dosa dan hukumnya haram,” katanya.

Sumber: Ustazah Asma’ Harun