Ibu bapa maut sehari sebelum anak konvokesyen

LocalFamily & Parenting
3 Nov 2026 • 9:13 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Ibu bapa maut sehari sebelum anak konvokesyen
Pasangan suami isteri yang maut dalam kemalangan di Gerik, Perak ketika dalam perjalanan ke istiadat konvokesyen anak perempuan. Foto UMK
Image from: Ibu bapa maut sehari sebelum anak konvokesyen
Istiadat konvokesyen yang berlangsung di UMK bermula Ahad hingga Khamis ini. Foto UMK

KOTA BHARU – Seorang bakal graduan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) kehilangan kedua-dua ibu bapanya yang maut dalam nahas di Lebuhraya Timur-Barat, Gerik, Perak, sehari sebelum istiadat konvokesyen yang dijadualkan berlangsung pada Selasa.

UMK dalam kenyataan pada Isnin menzahirkan ucapan takziah dan dukacita mendalam atas tragedi yang menimpa Husna Syakira.

Sejurus menerima berita berkenaan, universiti itu melalui Bahagian Kesejahteraan Mahasiswa, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) menggerakkan pasukan pegawai universiti, wakil Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) serta Pegawai Psikologi ke Hospital Gerik.

“Pasukan berkenaan bertujuan memberikan sokongan kebajikan, membantu urusan dokumentasi serta menyelaras keperluan keluarga mangsa.

“UMK turut menyediakan kemudahan van jenazah bagi menguruskan penghantaran pulang jenazah kedua-dua ibu bapa Husna Syakira ke kediaman rasmi keluarga,” menurut kenyataan itu.

Pasangan terbabit, Abd Halim Bakar, 64, dan isterinya, Siti Sara Abd Rahman, 58, maut manakala seorang anak lelaki mereka, Mohamad Syazwan Hakimi, 28, parah selepas kereta dinaiki keluarga itu bertembung dengan sebuah bas persiaran.

Husna Syakira Abd Halim yang berasal dari Kedah merupakan anak pasangan berkenaan dijadualkan menerima ijazah pada Istiadat Konvokesyen UMK Ke-16 di Bachok, namun tidak dapat menghadiri istiadat itu susulan tragedi berkenaan.

**media[3697946]**

Husna Syakira merupakan bakal graduan Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP) dalam program Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Logistik dan Perdagangan Pengedaran) dengan Kepujian.

Kedua-dua jenazah ibu bapanya masih berada di Hospital Gerik bagi menjalani bedah siasat sebelum dibawa terus ke tanah perkuburan untuk dikebumikan selepas proses berkenaan selesai.

Dalam kejadian jam 1.40 petang Isnin, kereta jenis Perodua Alza dinaiki tiga beranak itu terbabit kemalangan dengan sebuah bas persiaran selepas Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Banjaran Titiwangsa, menghala ke Gerik ketika dalam perjalanan menghadiri istiadat konvokesyen berkenaan di Kelantan.

Dalam pada itu, UMK turut memberi jaminan akan terus memberikan sokongan sewajarnya kepada keluarga mangsa termasuk dalam urusan kebajikan dan keperluan berkaitan, selain memastikan kesejahteraan Husna Syakira diberikan perhatian.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved