Jangan lupa PMX juga pernah jadi TPM kerajaan 65 tahun dulu - Akmal Saleh

LocalPolitics
4 Jul 2026 • 7:14 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Jangan lupa PMX juga pernah jadi TPM kerajaan 65 tahun dulu - Akmal Saleh
Dr Muhamad Akmal

SHAH ALAM - Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Muhamad Akmal Saleh membidas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membangkitkan isu tempoh pemerintahan kerajaan terdahulu selama 65 tahun.

Menerusi satu hantaran di laman Facebook pada Sabtu, Akmal mengingatkan Perdana Menteri bahawa beliau sendiri pernah menganggotai pentadbiran kerajaan terdahulu itu dengan memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri (TPM).

"Saja nak ingatkan pada PMX, kerajaan yang terdahulu memerintah 65 tahun tu, beliau juga ada dalam kerajaan tu sebagai TPM.

"Takut terlupa, maklumlah Melayu mudah lupa kata Tun Mahathir," kata Akmal dalam hantaran tersebut.

Reaksi berkenaan menyusul selepas Anwar, dalam satu kenyataan yang dilaporkan sebuah portal ketika kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor menyatakan, kerajaan Persekutuan yang ditunjungi Pakatan Harapan (PH) baru memimpin selama tiga tahun.

Menurut Anwar seperti dilaporkan, tempoh tiga tahun berkenaan adalah terlalu singkat untuk memperbetulkan segala kesilapan dan kelemahan yang telah dilakukan oleh kerajaan terdahulu yang memerintah negara sepanjang tempoh 65 tahun sebelum ini.

Teguran terbuka yang dibuat oleh Ketua Pemuda UMNO itu jelas ditujukan terus kepada Anwar bagi menjawab kenyataan beliau yang meletakkan beban kesalahan sepenuhnya kepada era pemerintahan terdahulu.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved