Jepun Pula Menuduh Google Melakukan Amalan Anti Persaingan

TechnologyDigital
24 Dec 2024 • 10:48 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Selepas dituduh sebagai sebuah perniagaan monopoli di Amerika Syarikat, Google kini dituduh pula melakukan perniagaan anti persaingan oleh Suruhanjaya Perdagangan Adil Jepun Jepun (JFTC). Antara tuduhan yang dilemparkan ialah menerusi Chrome, Google turut didapati membayar syarikat untuk menggunakan enjin carian Google Search.

image is not available

Pada peranti pengeluar pula, Google memaksa mereka untuk menyertakan Chrome bersama dengan Play Store. Ini melanggar RUU anti persaingan Jepun yang tidak membenarkan amalan seperti ini dilakukan. Siasatan ke atas Google dilakukan oleh JFTC sejurus selepas mereka didapati sebuah monopoli di Amerika Syarikat.

Tahun ini melihat beberapa syarikat teknologi utama dunia didenda berbilion Dolar kerana amalan perniagaan mereka yang didapati tidak menggalakkan persaingan daripada syarikat lain.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved