
SHAH ALAM, 9 OKT: Sebanyak 38 kawasan pemantauan di Semenanjung Malaysia mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) pada tahap tidak sihat setakat jam 8 pagi ini, dengan Seremban merekodkan bacaan tertinggi iaitu 186.
Berdasarkan Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS), kesemua lapan kawasan pemantauan di Johor mencatatkan bacaan tidak sihat, dengan Segamat merekodkan IPU 183, diikuti Tangkak (181), Pasir Gudang (179), Kluang (176), Larkin (172), Batu Pahat dan Pengerang (169), serta Kota Tinggi (164).
Di Selangor, Johan Setia mencatatkan bacaan tertinggi iaitu 182, diikuti Shah Alam (178), Petaling dan Banting (169), Klang (168), serta Kuala Selangor (145).
Antara kawasan lain yang mencatatkan bacaan tidak sihat ialah Nilai (183), Batu Muda (172) dan Cheras (170).
Sementara itu, 30 kawasan lagi merekodkan bacaan IPU pada tahap sederhana.
Bacaan IPU antara 101 hingga 200 dikategorikan sebagai tidak sihat, manakala bacaan antara 51 hingga 100 berada pada tahap sederhana.
Susulan keadaan jerebu, semua sekolah di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya ditutup mulai hari ini.
Menteri Pendidikan Datuk Seri Fadhlina Sidek berkata keputusan itu dibuat dengan mengambil kira keadaan jerebu semasa bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid serta warga sekolah terpelihara.






