JSPT Kelak Akan Memberi Keutamaan Kepada Mereka Yang Berdaftar Dengan MyDigital ID

TechnologyDigital
21 Apr 2025 • 7:01 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Di masa hadapan kelak, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) akan memberi keutamaan kepada rakyat Malaysia yang telah mendaftar dengan sistem pendaftaran ID digital MyDigital ID untuk urusan-urusan yang berkaitan dengan jabatan tersebut.

Ini adalah apa yang dikatakan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail baru-baru ini sewaktu acara rumah terbuka Polis Diraja Malaysia di Stadium Titiwangsa pada hari ini. Beliau mengatakan bahawa buat masa ini, pendaftaran MyDigital ID bukanlah sesuatu yang wajib, tetapi mereka yang mendaftar untuknya akan diberikan keutamaan, dan di masa hadapan, apabila integrasinya adalah lebih meluas.

image is not available

Datuk Seri Saifuddin Nasution mengatakan bahawa penggunaan MyDigital ID boleh mempercepatkan proses pengesahan identiti rakyat, dan sekaligus membuatkan sebarang proses pembayaran dan proses pendaftaran yang perlu dilakukan.

Kerajaan juga sedang berbincang untuk meminda Akta Pendaftaran Negara 1959 untuk membolehkan MyDigital ID digunakan sebagai dokumen rasmi untuk mengesahkan identiti rakyat Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved