Juventus laung amaran awal di Liga Europa

FootballSports
19 Sep 2026 • 9:00 AM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Juventus laung amaran awal di Liga Europa

TURIN: Juventus memulakan kempen Liga Europa dengan penuh bergaya apabila membelasah NEC Nijmegen 5-0 di Turin, sekali gus menghantar amaran awal kepada pencabar lain bahawa mereka serius memburu kejuaraan Eropah musim ini.

Kemenangan besar itu hadir ketika gergasi Itali berkenaan berusaha menebus kekecewaan gagal beraksi dalam Liga Juara-Juara Eropah musim ini, selain menghidupkan semula impian untuk menamatkan penantian panjang menjulang trofi benua.

Juventus menguasai permainan sejak wisel permulaan apabila Nico Gonzalez membuka tirai jaringan sebelum Kerim Alajbegovic dan Nick Woltemade meletakkan tuan rumah selesa mendahului 3-0 menjelang tamat separuh masa pertama.

Momentum cemerlang skuad The Old Lady itu diteruskan selepas rehat menerusi jaringan Zeki Celik dan Randal Kolo Muani yang melengkapkan kemenangan bergaya 5-0 di hadapan penyokong sendiri.

Pengendali Juventus, Luciano Spalletti memuji reaksi pemainnya yang bangkit dengan penuh keyakinan selepas melalui beberapa keputusan kurang memuaskan sebelum ini.

“Saya sangat gembira dengan kemenangan dan persembahan pasukan kerana mereka turun ke padang dengan fikiran yang jelas, menukar keraguan selepas kekalahan kepada tindakan yang perlu dilakukan. Mereka berjaya memanfaatkan keazaman yang dimiliki dan bermain dengan baik.

“Kami memerlukan lebih banyak keserasian dan kekuatan pada tahap ini, namun perubahan yang dilakukan sepanjang perlawanan ternyata menjadi keputusan yang tepat,” katanya.

Kemenangan itu turut meletakkan Juventus dalam kedudukan lebih baik berbanding seteru Serie A, AC Milan yang memulakan kempen mereka dengan kekalahan 0-2 kepada Benfica.

Sementara itu, Bournemouth mencipta sejarah tersendiri apabila memenangi aksi Eropah pertama mereka menerusi kemenangan 2-1 ke atas Real Sociedad di San Sebastian.

Crystal Palace pula meneruskan rentak cemerlang pasukan England di pentas Eropah apabila membelasah Lech Poznan 4-0, manakala Celtic terus bergelut selepas tewas 3-1 kepada Ferencvaros di laman sendiri.

Dalam satu lagi perlawanan, Besiktas menambah derita Marseille dengan kemenangan 4-1 di Istanbul, sekali gus menyebabkan kelab Perancis itu mengalami kekalahan keempat berturut-turut. – AGENSI

The post Juventus laung amaran awal di Liga Europa appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved