“Kita sebuah negara yang majoriti Muslim” – Ahmad Idham Tak Setuju Pengarah Selit Unsur Lucah

Entertainment
5 Jan 2024 • 1:15 PM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

image is not available

Baru-baru ini, terdapat beberapa drama tempatan di kaca televisyen yang sudah semakin berani melakukan adegan-adegan berbaur lucah.

Meskipun ianya tidak seperti mana yang dilakukan oleh filem atau drama dari negara barat namun ianya masih dilihat kurang sesuai dipertontonkan kepada rakyat Malaysia.

Perkara itu dipersetujui oleh pengarah ternama tempatan Ahmad Idham yang merasakan ianya sesuatu yang tidak sepatutnya dinormalisasikan.

Menurutnya, pengarah sesebuah drama atau filem itu perlu mengingati tugas mereka dalam mendidik masyarakat dari segi sosial.

“Bagi saya mereka ini kalau dah tiada idea nak pancing penonton, mulalah buat kontroversi murahan macam itu (unsur softporn).

Kita kena sedar kita ni rakyat Malaysia majoritinya orang Melayu beragama Islam, jadi saya selalu tekankan sebagai pembikin filem jangan pernah lupa tanggungjawab sosial kita untuk paparkan perkara positif kepada masyarakat,” katanya.

Pengarah filem I’m Not Single itu melihat perkara tersebut seperti ingin meraih publisiti murahan untuk menaikkan tontonan sesebuah filem atau drama.

Pun begitu, dia mengakui sebelum ini dia juga pernah membuat unsur sebegitu namun tidaklah keterlaluan seperti drama yang tular baru-baru ini.

Sumber: mStar

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.