MPHS sita tujuh kenderaan terbiar di Batang Kali

LocalCars
26 Sep 2026 • 12:15 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

MPHS sita tujuh kenderaan terbiar di Batang Kali

SHAH ALAM, 26 SEPT: Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS) menyita tujuh kenderaan buruk dan terbiar di sekitar Batang Kali pada 24 September lalu.

MPHS berkata kenderaan terbabit disita selepas pemilik gagal mematuhi notis arahan untuk mengalihkannya dalam tempoh ditetapkan.

"Tindakan sitaan diambil di bawah Seksyen 46(3), Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133) selepas pemilik gagal mematuhi notis arahan yang dikeluarkan.

"Notis berkenaan dikeluarkan di bawah Seksyen 46(1)(e) dan Seksyen 46(1)(g) bagi mengarahkan pemilik mengalihkan kenderaan terbabit dalam tempoh ditetapkan," katanya menerusi hantaran di Facebook.

Menurut MPHS, tindakan penguatkuasaan oleh Jabatan Penguatkuasaan itu dijalankan di Jalan Ara 1, Jalan Mahagoni 7/1 dan Jalan Kelah 1.

MPHS berkata tindakan berkenaan bertujuan memastikan kawasan awam kekal bersih, selamat dan tidak terhalang, sekali gus meningkatkan kesejahteraan serta keselesaan penduduk setempat.

"Operasi tersebut dilaksanakan bagi memastikan kawasan awam kekal bersih, selamat dan bebas daripada halangan yang boleh mengganggu keselesaan orang ramai," katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved