Najib tidak mampu bayar denda RM50 juta – Shafee

LocalPolitics
26 Sep 2026 • 6:40 AM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Najib tidak mampu bayar denda RM50 juta – Shafee

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mampu untuk membayar denda RM50 juta yang merupakan syarat untuk membolehkannya menjalani baki hukuman penjara di bawah tahanan rumah.

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, jumlah tersebut perlu dibayar terlebih dahulu sebelum Najib boleh menjalani baki hukuman penjara di rumahnya.

“Banyak orang tanya sama ada hari ini kita pergi bayar denda atau tidak. Jawapan saya, sehingga hari ini, Datuk Seri Najib sendiri memang tidak mampu. Beliau sendiri tidak mampu bayar.

“Ramai yang mungkin menyindir saya dalam kenyataan ini mengatakan yang berbilion-bilion itu pergi mana.

“Okey? Kalau awak tanya so­alan itu kepada saya, ertinya awak kurang faham dan tidak ikut perkembangan kes ini dalam perbicaraan,” katanya dalam sidang akhbar di pekarangan lobi Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini, semalam.

Muhammad Shafee berkata, anak guamnya berkemungkinan dapat menjalani perintah tahanan rumah pada 14 Oktober, sekira­nya denda RM50 juta dibayar dan permohonan penangguhan hukuman membabitkan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di­benarkan.

Bagaimanapun, katanya, per­kara itu bergantung kepada mahkamah dan isu yang dibangkitkan oleh kedua-dua pihak.

“Kalau kita sudah bersedia pada 14 Oktober dan hari sama dapat penangguhan, kemudian, insya-Allah, RM50 juta itu dibayar, ada kemungkinan besar beliau dibebaskan (tahanan di rumah) pada hari sama,” katanya.

Muhammad Shafee tidak dapat memberikan tempoh yang pasti bila Najib boleh pulang ke rumah. – UTUSAN

The post Najib tidak mampu bayar denda RM50 juta – Shafee appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved