Nama dan lambang PKR sudah dikeluarkan dari laman web Liberal International

Politics
5 Nov 2023 • 5:58 PM MYT
Scoop.my
Scoop.my

News You Can Use, Investigative Reports, Sports, Videos, and Analysis

image is not available

KUALA LUMPUR – Pemerhatian yang dijalankan di laman web Liberal International mendapati nama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan lambang parti berkenaan telah dikeluarkan dari laman web pertubuhan itu.

Di bawah senarai anggota di Asia, nama PKR tidak lagi disenaraikan. Bagaimanapun gabungan Perikatan Nasional (PN) iaitu Gerakan, masih tersenarai.

Liberal International adalah persekutuan global ‘parti politik liberal’.

Terdahulu, Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil memaklumkan beliau telah menghubungi pertubuhan tersebut dan meminta supaya nama serta logo PKR dikeluarkan dari laman web Liberal International, memandangkan parti berkenaan bukan anggota pertubuhan terbabit.

“Kita bukan ahli, kita tak pernah bayar apa-apa yuran keahlian kepada badan itu. Nama dan lambang kita perlu dikeluarkan daripada laman web itu,” kata Fahmi, yang juga Menteri Komunikasi dan Digital pada majlis sumbangan Deepavali kepada masyarakat India di sekitar Lembah Pantai, semalam.


Ia susulan tindakan Liberal International yang memberikan sokongan kepada Israel dan mengecam Hamas pada 7 Oktober lalu.

Semalam, Fahmi berkata PKR bukan sebahagian daripada Liberal International walaupun Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri pernah hadir ke majlis atau program Liberal International atas jemputan.

PKR juga tidak pernah dijemput untuk menghadiri mesyuarat agung tahunan oleh pertubuhan yang berpangkalan di UK itu, tambah Fahmi.

Sementara Setiausaha Agung Gerakan, Loh Kah Yong dalam satu kenyataan berkata parti itu tidak akan teragak-agak untuk menarik diri daripada pertubuhan itu jika ia tidak menarik balik kenyataan menyokong Israel. – 5 November, 2023