Naratif enggan duduk semeja dengan DAP hanya untuk raih undi Melayu - Mat Sabu

LocalPolitics
6 Jul 2026 • 10:43 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Naratif enggan duduk semeja dengan DAP hanya untuk raih undi Melayu - Mat Sabu
Mohamad ketika berucap dalam program Jelajah Johor Ke Depan: Undi Harapan PRN Johor di pekarangan Pasaraya Jiason, Masai Pasir gudang pada Ahad.

PASIR GUDANG – Kenyataan Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi yang tidak mahu duduk semeja dengan DAP hanyalah naratif politik bagi meraih sokongan pengundi Melayu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor ke 16.

Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Mohamad Sabu mendakwa hasrat itu tidak selari dengan realiti apabila UMNO masih bekerjasama dengan DAP dalam kerajaan campuran di beberapa negeri termasuk Pahang dan Perak.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, di Pahang DAP turut memainkan peranan menyokong Menteri Besar daripada UMNO, sekali gus membuktikan kerjasama itu bukan sesuatu yang luar biasa.

"Rakyat Johor dipermainkan. Kalau bersama DAP, saya (kata Onn Hafiz) tak jadi Menteri Besar pun tidak mengapa.

"Tetapi DAP baik di Pahang dan Menteri Besar Pahang daripada UMNO boleh jadi Menteri Besar kerana sokongan DAP," katanya ketika berucap dalam program Jelajah Johor Ke Depan: Undi Harapan PRN Johor di pekarangan Pasaraya Jiason, Masai di sini pada Ahad.

Turut hadir Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook dan Naib Presiden Amanah, Dr Mohd Hatta Md Ramli.

Mohamad menjelaskan, jika DAP benar-benar tidak boleh bekerjasama, parti itu sudah tentu menarik sokongan terhadap kerajaan negeri di Pahang dan Perak.

"Jadi kamu dipermainkan oleh MB Johor. Permainan kerana nak undi Melayu. Macamlah orang Tionghua dan rakyat Johor ini tidak pandai.

"DAP di Melaka baik, boleh jadi Exco tetapi Ketua Menteri daripada UMNO. Ertinya isu kaum kadang-kadang dipermainkan untuk undi dan bukan atas integriti.

"Dalam PH soal kerjasama antara parti tidak menjadi isu apabila DAP turut meletakkan calon Melayu di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tiram, manakala Amanah mempertaruhkan calon berbangsa Cina di DUN Permas," katanya.

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved