Penjara Kajang lengang, tiada pergerakan bawa Najib keluar

LocalPolitics
7 Nov 2026 • 2:22 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Penjara Kajang lengang, tiada pergerakan bawa Najib keluar

KAJANG - Keadaan di sekitar pintu masuk Penjara Kajang pada Sabtu masih lenggang tanpa sebarang pergerakan yang menunjukkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan dibawa keluar ke kediamannya di Langgak Duta, Kuala Lumpur.

Tinjauan mendapati, keadaan di kawasan berkenaan masih tenang dengan kenderaan awam dan persendirian dilihat keluar masuk seperti biasa.

Setakat ini, belum kelihatan sebarang pergerakan atau persiapan berkaitan kemungkinan Najib dibawa keluar dari penjara susulan perkembangan pengampunan bersyarat yang membolehkannya menjalani baki hukuman menerusi kaedah tahanan di rumah.

Pengamal media mula berkumpul di sekitar Penjara Kajang sejak jam 11.30 pagi bagi mengikuti sebarang perkembangan lanjut berhubung perkara itu.

Terdahulu, peguam Najib mengesahkan bekas Perdana Menteri itu selesai melunaskan denda RM50 juta pada Jumaat sebagai sebahagian daripada syarat pengampunan bersyarat yang diperkenankan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim pada 18 September lalu.

Bagaimanapun, Jabatan Peguam Negara (AGC) pada Jumaat memaklumkan pelaksanaan tahanan di rumah terhadap Najib ditangguhkan sementara bagi mendapatkan penjelasan lanjut berhubung tafsiran perintah pengampunan bersyarat serta kesan Perintah Pelepasan (Order of Discharge).

Isu tahanan rumah Najib: Razlan dakwa wujud muslihat

Tangguh tahanan rumah Najib satu bentuk penderhakaan - Asyraf Wajdi

Terbaharu, Yang di-Pertuan Agong bertitah bahawa tidak sepatutnya timbul sebarang kekeliruan berhubung pelaksanaan perintah pengampunan bersyarat terhadap Najib yang membolehkannya menjalani baki hukuman penjara menerusi kaedah tahanan di rumah.

Seri Paduka Baginda turut menegaskan perintah berkenaan jelas, nyata dan tanpa sebarang kekaburan selain tidak berkaitan dengan mana-mana kes lain membabitkan bekas Perdana Menteri itu.

Baginda juga bertitah semua syarat dalam perintah pengampunan bersyarat berkenaan telah dipenuhi.

 

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved