
KUALA LUMPUR – Pentas yang dididirkan di Dataran Merdeka, di sini, sempena Himpinan ‘Turun Anwar’ telah dialihkan kerana dipasang tanpa kebenaran dan tidak mendapat jaminan keselamatan.
Menurut Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohamed Uuf Jan Mohamad, penganjur juga tidak membuat permohonan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
Beliau memberitahu, dalam permohonan awal, pentas ucapan hanya dibenarkan menggunakan dua kenderaan pacuan empat roda bukan struktur.
“Struktur pentas tersebut tidak menjamin keselamatan, selain tiada maklumat jelas mengenai jumlah individu yang akan berada di atasnya.
“Dalam permohonan awal antara polis dan pihak penganjur, hanya dua kenderaan pacuan empat roda dipersetujui untuk dijadikan pentas,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.
Terdahulu, Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN), Afnan Hamimi Taib Azamudden kecewa kerana pentas yang dinaikkan di Dataran Merdeka itu telah diarah untuk dialihkan.
“Semalam bincang boleh pasang pentas, pukul 3.30 pagi kita bincang. Dia suruh buka habis semua. Pagi ni dia suruh buka. Semalam cakap lain, hari ni cakap lain. Kita tetap gunakan Hilux dan teruskan perhimpunan.
"Kita akan teruskan,’’ katanya menerusi klip video yang dimuatnaik dalam Facebooknya.
Dalam pada itu, peserta Himpunan Turun Anwar mula memenuhi Dataran Merdeka dengan mereka yang berada di Masjid Jamek dan pusat beli belah Sogo dilaporkan mula berarak ke sana.
Kebanyakan peserta memakai pakaian berwarna hitam dan turut membawa sepanduk serta bendera Jalur Gemilang ketika berarak.
Mereka turut melaungkan slogan meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur.
Empat lokasi ditetapkan sebelum peserta bergerak ke Dataran Merdeka, iaitu di Kompleks Sogo, Masjid Negara, Pasar Seni, Masjid Jamek Sultan Abdul Samad dan Masjid Jamek Kampung Baru.
Polis menjangkakan antara 10,000 ke 15,000 peserta akan mengambil bahagian dalam Himpunan Turun Anwar hari ini. - 26 Julai, 2025
The post Pentas Himpunan Turun Anwar diturunkan kerana didirikan tanpa kebenaran appeared first on Scoop.
