
PUTRAJAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan melakukan bedah siasat berhubung keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan Negeri Sembilan baru-baru ini, menerusi Kongres Tahunan parti itu pada hujung minggu hadapan.
Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Fahmi Fadzil berkata, perkara itu dijangka menjadi antara isu yang akan dibangkitkan oleh perwakilan dari Johor dan Negeri Sembilan bagi membolehkan mereka bermuhasabah serta mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku dalam kedua-dua pilihan raya berkenaan.
Menurut beliau, antara perkara yang mungkin diteliti termasuk aspek jentera, pembahagian tugasan dan persiapan calon, selain kemungkinan terdapat dapatan berkaitan dasar kerajaan yang akan dikemukakan perwakilan.
“Dan apa tindakan yang perlu diambil dalaman parti, itu yang pertama, sama ada dari segi jentera, dari segi tugasan, dari segi mungkin persiapan calon dan sebagainya, selain daripada mungkin apakah perlu diambil apa-apa tindakan mengenai dasar kerajaan.
“Sebagai contoh, mungkin ada dapatan yang akan dilontarkan oleh perwakilan dalam kongres itu nanti,” katanya menerusi sidang akhbar mingguan pasca Mesyuarat Kabinet di sini hari ini.
Kongres Tahunan PKR yang dijadualkan pada Jun ini di Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, Melaka ditangguhkan kepada 14 hingga 16 Ogos, bagi memberi tumpuan kepada persiapan menghadapi PRN Johor dan Negeri Sembilan.
Mengulas lanjut, Fahmi berkata, kongres berkenaan penting bagi parti bukan sahaja untuk bermuhasabah, malah mengambil ibrah dan pengajaran daripada perkembangan yang berlaku sepanjang PRN Johor dan Negeri Sembilan.
“Sudah pasti yang pertama kongres tahunan ini adalah untuk memenuhi keperluan pihak ROS dari segi ketertiban berlandaskan perlembagaan parti. Apa yang mungkin telah disaksikan untuk bukan hanya bermuhasabah, mengambil ibrah (tetapi) mengambil pengajaran dari apa yang telah berlaku dalam PRN Johor dan Negeri Sembilan,” katanya. – UTUSAN
The post PKR buat ‘post-mortem’ PRN Johor, Negeri Sembilan pada Kongres Tahunan appeared first on Utusan Malaysia.






