PM yakin Jemaah Menteri setuju dedah RCI Tabung Haji kepada umum

LocalPolitics
25 Jul 2026 • 12:10 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: PM yakin Jemaah Menteri setuju dedah RCI Tabung Haji kepada umum
Anwar (tengah) menghadiri Majlis Penutup Minggu Latihan Kebangsaan 2026 di UiTM, Permatang Pauh pada Sabtu.

PERMATANG PAUH - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Jemaah Menteri akan memberi persetujuan untuk menzahirkan Laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai Lembaga Tabung Haji (TH) kepada umum selepas perkara itu dibawa ke mesyuarat Kabinet pada Rabu ini.

Beliau berkata, kerajaan tidak mempunyai sebarang halangan untuk mendedahkan laporan berkenaan kepada orang ramai, namun ia perlu melalui proses dan mendapat kelulusan Jemaah Menteri terlebih dahulu.

RCI Tabung Haji: Jangan lindungi sesiapa jika terbukti bersalah - Asyraf Wajdi

“Sekarang riuh soal RCI. Orang cabar mengapa tidak zahirkan kepada awam. Saya tidak ada keberatan, saya setuju. 

"Tetapi ikut proses. Bila saya bawa kepada Jemaah Menteri hari Rabu ini, saya percaya Jemaah Menteri akan setuju,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Penutup Minggu Latihan Kebangsaan 2026 di Universiti Teknologi MARA (UiTM) di sini pada Sabtu.

Terdahulu, Anwar dilaporkan berkata, RCI berkaitan TH tidak diterbitkan tiga tahun lalu kerana kerajaan mahu mengelakkan rakyat daripada hilang keyakinan terhadap agensi berkenaan.

Anwar  berkata, pendedahan laporan berkenaan pada ketika itu dikhuatiri boleh mencetuskan panik dalam kalangan pendeposit sehingga menyebabkan pengeluaran dana secara beramai-ramai yang berisiko melumpuhkan TH.

Dalam pada itu, tambah beliau sebelum ini kerajaan menangguhkan pendedahan laporan berkenaan bagi memberi ruang kepada pihak TH melaksanakan penambahbaikan di bawah pengurusan baharu.

“Kalau terlalu awal didedahkan dahulu, kita bimbang orang tidak ada keyakinan terhadap Tabung Haji. Hari ini Tabung Haji sudah berbeza,” katanya.

Beliau menambah, perubahan yang dilaksanakan berjaya meningkatkan reputasi TH di peringkat antarabangsa sehingga menerima pengiktirafan sebagai antara institusi pengurusan haji terbaik di dunia.

"Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed Salman turut mengucapkan tahniah kepada saya (Malaysia) susulan pencapaian tersebut," ujarnya.

Pada Khamis, Anwar berkata, kerajaan bersedia mendedahkan laporan akhir RCI berkaitan TH dalam masa terdekat bagi membolehkan rakyat mengetahui hasil siasatan terhadap dakwaan penjualan aset strategik agensi itu.

Anwar berkata, beliau akan meneliti keputusan untuk menerbitkan laporan itu bersama Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Shamsul Azri Abu Bakar.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved