
KATHMANDU: Banjir dahsyat di kawasan sempadan Nepal-Tibet mengorbankan sekurang-kurangnya 469 orang, kata polis Nepal pada Jumaat, 48 jam selepas bencana itu berlaku.
Media kerajaan China sebelum ini mengesahkan tiga kematian, menjadikan jumlah keseluruhan yang terkorban sekurang-kurangnya 472 orang. Lebih 1,400 orang masih hilang, termasuk ratusan warga asing.
Sementara itu, Pasukan penyelamat Tentera Nepal yang menggunakan helikopter pada Jumaat sedang berusaha menyelamatkan kira-kira 100 orang yang terperangkap di dalam sebuah terowong di projek tenaga hidroelektrik yang dilanda banjir dahsyat dua hari lalu.
“Fokus kami adalah mencari dan menyelamatkan orang, terdapat beberapa orang yang terperangkap di dalam terowong projek tenaga hidroelektrik Trishuli 3A,” kata jurucakap Tentera Nepal, Raja Ram Basnet, kepada AFP.
Pejabat Perdana Menteri Nepal dalam satu kenyataan berkata, 350 orang telah diselamatkan dari kawasan berkenaan tetapi kira-kira 100 lagi masih terperangkap. – AFP
The post Polis sahkan 469 orang maut akibat banjir di Nepal appeared first on Utusan Malaysia.



