Projek Program Perumahan Rakyat Termiskin RM46 juta dibina di Paitan

9 Apr 2025 • 8:12 AM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Sabah Publishing House Sdn Bhd

PAITAN: Sebanyak 200 unit rumah di bawah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) sedang dibina di Paitan sebagai sebahagian daripada Projek Pemajuan Kawasan (PPK).

Inisiatif bernilai RM46 juta ini diterajui oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (KKDW) meliputi kawasan seluas 30 ekar di Pekan Paitan dan akan merangkumi sebuah dewan masyarakat, sebuah masjid dan taman permainan kanak-kanak – membentuk sebuah perbandaran mini yang bertujuan meningkatkan kualiti hidup penduduk luar bandar.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Negeri Datuk James Ratib mengumumkan perkara ini semasa majlis sambutan Hari Raya secara besar-besaran yang diadakan buat pertama kali di kampung halamannya, Kampung Botition. Lebih 5,000 orang menghadiri majlis itu termasuk pegawai daripada Angkatan

Pertahanan Awam (APM) yang diketuai oleh Penolong Pegawai Josua Kudong, serta pelajar-pelajar dan guru-guru dari SK Monopod Beluran.

James, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sugut, menghidangkan juadah tempatan yang mewah kepada tetamu — termasuk udang kara dan ikan segar yang disumbangkan oleh penduduk kampung dan dimasak oleh keluarganya.

“Ia cukup bermakna untuk menyambut semua orang di Kampung Botition. Menganjurkan sambutan Hari Raya di kampung sendiri buat pertama kalinya benar-benar memberi makna yang mendalam,” katanya.

Antara yang hadir ialah lapan pelajar dari kelab catur SK Monopod yang menyertai sambutan itu buat pertama kali.

Guru mereka Florante Parinas, berkata pelajar amat teruja dan bersyukur dengan peluang yang diberikan.

Selaras dengan komitmennya terhadap kebajikan masyarakat, James turut mengagihkan bantuan dan sumbangan kepada keluarga yang memerlukan semasa acara itu berlangsung.

Beliau juga berkongsi perancangan bagi Pesta Kaamatan yang akan datang pada Mei, di mana beliau akan mengetuainya sebagai Naib Presiden baharu Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA).

“Pesta Kaamatan tahun ini akan menampilkan acara kebudayaan seperti pertandingan Unduk Ngadau dan pertandingan nyanyian Sugandoi. Ia merupakan masa untuk semua orang berkumpul dan meraikan warisan kita,” katanya.

Majlis sambutan Hari Raya itu bukan sahaja mencerminkan hubungan akar umbi James yang kukuh, malah visi besarnya untuk memajukan komuniti Paitan melalui pembangunan infrastruktur, keterangkuman dan kebanggaan terhadap budaya.