Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Landa Tujuh Negeri Hingga 7 Malam Ini

LocalEnvironment
27 Sep 2026 • 4:31 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Landa Tujuh Negeri Hingga 7 Malam Ini

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang yang melibatkan tujuh negeri sehingga 7 malam ini.

Dalam satu kenyataan, MetMalaysia memaklumkan amaran berkenaan melibatkan beberapa kawasan di Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Sarawak dan Sabah.

Di Perak, kawasan yang dijangka terjejas ialah Hulu Perak, manakala di Kelantan melibatkan Kuala Krai, Jeli, Tanah Merah, Machang dan Pasir Puteh.

Bagi Terengganu, amaran meliputi Besut, Setiu, Dungun, Kemaman, Marang dan Hulu Terengganu.

Sementara itu, di Pahang, kawasan terlibat ialah Pekan, Rompin dan Jerantut, manakala di Johor melibatkan Kota Tinggi dan Mersing.

Di Sarawak, kawasan yang dijangka terjejas ialah Kapit, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Bintulu, Miri, Limbang, Samarahan, Serian, Kuching dan Sri Aman (Lubok Antu).

Bagi Sabah, amaran meliputi kawasan Pantai Barat iaitu Ranau, Tuaran, Kota Kinabalu, Kota Belud, Penampang dan Papar.

Baca juga:

Amaran turut melibatkan kawasan Pedalaman iaitu Keningau, Tambunan, Pensiangan, Sook, Tenom, Sipitang, Beaufort dan Membakut.

Selain itu, kawasan Kudat membabitkan Kota Marudu, manakala bagi Sandakan melibatkan Kinabatangan dan Sandakan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved