
SANDAKAN: Usaha merancakkan pelancongan antara Sandakan dan Chaozhou, China, semakin rancak, dengan kedua-dua pihak berjanji kerjasama lebih erat walaupun penerbangan langsung telah digantung antara kedua-dua wilayah itu.
Presiden Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) Walter Kenson berkata, semua pihak berkepentingan pelancongan di daerah ini harus memperhebatkan usaha mereka untuk bekerjasama dengan rakan seindustri mereka di Chaozhou, terutamanya selepas suatu lawatan bermakna daripada delegasi yang mewakili Persatuan Pelancongan Chaozhou.
Kumpulan itu, yang diketuai oleh Setiausaha Agung persatuan tersebut Chen Lipeng, termasuk Naib Presiden Lin Yang dan ahli jawatankuasa Chen Paizhao, Cai Yuhao dan Huang Senyao. Ia merupakan lawatan pertama persatuan itu ke Sandakan.
Semasa lawatan suai kenal mereka, ahli delegasi diperkenalkan kepada pelbagai tarikan tempatan seperti Pusat Pemulihan Orang-utan Sepilok, Pusat Konservasi Beruang Madu Borneo, Sungai Kinabatangan, Muzium Rumah Agnes Keith, Tokong Puu Jih Shih dan Gereja St Michael.



