Sistem Saman JPJ Dan PDRM Akan Diintegrasikan Dalam Satu Pangkalan Data Pada 2023 Ini

TechnologyDigital
16 Jan 2023 • 12:50 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Pihak PDRM kini menyasarkan untuk semua saman yang dikeluarkan oleh penguatkuasa JPJ dan juga PDRM, diintegrasikan ke dalam satu pangkalan data yang sama pada tahun 2023 ini.

Dengan integrasi ini, ia akan menjadikan proses penguatkuasaan lebih efektif, termasuk memudahkan penguatkuasaan sistem mata Demerit KEJARA.

Disamping itu, apabila seseorang pemandu menerima saman lalulintas, maka sistem akan rekodkan maklumat dengan cepat, tanpa bergantung kepada input secara manual.

Buat masa ini, integrasi saman daripada pihak PBT seperti masih belum dirancang lagi ke dalam sistem sama.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved