Tiada isu pinjam calon dalam GRS: Azizah

LocalPolitics
20 Oct 2025 • 4:05 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Ketua Wanita Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Seri Azizah Mohd Dun menafikan wujud isu pinjam-meminjam calon di antara parti gabungan untuk Pilihan Raya Negeri Sabah ke-17.

“Kami mahu calon GRS kami bertanding di bawah tiket dan logo GRS. Idea pinjam-meminjam ini tidak wajar sama sekali, tidak logik dan tidak patut berlaku,” katanya selepas mesyuarat Wanita GRS di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, Ahad.

Katanya, Wanita GRS fokus kepada kerja-kerja memperkasa jenteranya di semua peringkat dan berusaha untuk menambah keahlian.

“Jentera wanita sahaja sekarang mempunyai kira-kira 28,000 ahli dan kita yakin jumlah ini bertambah hari demi hari,” katanya, dan memuji dedikasi ahli Wanita yang bekerja keras tanpa perlu diarah.

Azizah berkata GRS telah menjalankan mandatnya sebagai Kerajaan Negeri, dengan membawa banyak perubahan.

“Ini bukan kisah dongeng. Ini sudah terbukti dan sudah berjalan. Apa yang tidak dibuat oleh kerajaan dahulu dibuat oleh kerajaan GRS,” katanya.

Sayap Wanita turut mencadangkan beberapa keutamaan untuk dimasukkan dalam manifesto pilihan raya parti, dengan menumpukan isu-isu wanita dan pencalonan calon wanita.

“Kita sudah kemukakan cadangan kita untuk calon-calon wanita sebelum ini dan mudah-mudahan pimpinan tertinggi parti akan bersetuju,” katanya.