Trump Batal Serangan Ke Atas Iran Demi Rundingan Damai

WorldPolitics
2 Aug 2026 • 1:47 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

Trump Batal Serangan Ke Atas Iran Demi Rundingan Damai

Trump Batal Serangan Ke Atas Iran Demi Rundingan Damai

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, berkata pada Sabtu bahawa beliau membatalkan rancangan serangan ketenteraan terhadap Iran selepas Tehran dan “negara-negara lain di Asia Barat” meminta masa untuk memuktamadkan kerangka perjanjian damai, sambil mendakwa Israel turut menyertai komitmen berkenaan, lapor Anadolu Ajansi

Dalam satu hantaran di platform media sosial miliknya, Truth Social, Trump mendakwa semua pihak telah bersetuju dengan “perimeter” perjanjian yang berpotensi dicapai, termasuk pembukaan semula Selat Hormuz secara serta-merta, sepenuhnya dan menyeluruh, selain menamatkan ancaman nuklear Iran.

Trump berkata beliau bersetuju membatalkan serangan itu “demi kepentingan masa depan dunia dan pada masa sama, kelangsungan sebuah Iran yang berjaya serta makmur”, sambil menambah bahawa keputusan tersebut tertakluk kepada kemampuan semua pihak untuk “mencapai perjanjian dengan segera”.

Baca juga:

“AS berada dalam keadaan bersiap siaga sepenuhnya dan bersedia untuk bertindak terhadap Republik Islam Iran dengan tahap keganasan ketenteraan, kekuatan dan kuasa yang tidak pernah disaksikan sejak Perang Dunia Kedua,” tulis Trump.

Beliau berkata Israel juga bersetuju dengan komitmen untuk menangguhkan sebarang serangan.

“Mulakan usaha, semua pihak, dan selesaikannya.” katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved