40 pengundi PRN Sarawak terdiri generasi muda

LocalPolitics
6 Nov 2026 • 3:06 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: 40 pengundi PRN Sarawak terdiri generasi muda

PETALING JAYA: Kira-kira 40 peratus pengundi dalam Pilihan Raya Negeri Ke-13 (PRN13) Sarawak pada 12 Disember ini terdiri daripada pengundi baharu yang berusia 18 tahun ke atas.

Ketua Penerangan Gabungan Parti Sarawak (GPS), Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata ini sekaligus menjadikan golongan muda dilihat penentu penting keputusan pilihan raya.

Justeru katanya, peningkatan jumlah pengundi baharu memerlukan semua parti politik memainkan peranan aktif dalam menggalakkan golongan berkenaan keluar mengundi.

“Pengundi baharu perlu diberikan ruang untuk menilai calon dan parti berdasarkan kemampuan serta sumbangan mereka kepada rakyat. Ini tanggungjawab kita untuk mendidik anak-anak yang layak mengundi supaya menggunakan akal fikiran dengan baik, membuat analisis sendiri mengenai mana yang bagus dan mana yang tidak sebelum memilih wakil rakyat.

“Kita tidak mahu pemikiran mereka diracuni dengan sentimen ekstrem, termasuk menghasut supaya tidak mengundi seseorang hanya kerana perbezaan bangsa atau agama,” katanya pada sidang akhbar hari ini

Mengulas persediaan calon Gabungan Parti Sarawak (GPS), Abdul Karim yang juga Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berkata, setiap bakal calon akan melalui proses tapisan termasuk aspek kesihatan, status kebankrapan serta rekod kesalahan jenayah bagi memastikan mereka memenuhi syarat kelayakan.

Beliau berkata, calon yang mengalami penyakit kronik sehingga menjejaskan kemampuan menjalankan tugas sebagai wakil rakyat juga perlu mempertimbangkan kesesuaian untuk bertanding.

“Kalau seseorang calon itu sendiri sudah menggunakan tongkat atau kerusi roda, mungkin tidak perlulah kerana jika menang, dia perlu menjaga kawasan selama lima tahun.

“Bagaimanapun, keputusan akhir mengenai calon tetap terletak pada Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Abang Openg yang akan menilai semua aspek termasuk kesihatan, latar belakang, akademik dan pergaulan,” katanya. -UTUSAN

 

The post 40 pengundi PRN Sarawak terdiri generasi muda appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved