Bot Bawa 90 Orang Pendatang Asing Tanpa Izin Karam

9 Nov 2025 • 9:12 AM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

Sebuah bot yang membawa lebih kurang 90 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) dari beberapa negara berdekatan Malaysia seperti Rohingya, Bangladesh dan Myanmar dilaporkan telah karam berhampiran sempadan perairan Malaysia-Thailand.

Menurut Free Malaysia Today, bot berkenaan karam kerana dipercayai telah pecah ketika dalam perjalanan membawa puluhan PATI.

Dalam kejadian itu, enam orang PATI ditemui selamat manakala seorang wanita pula maut.

image is not available

Menurut Ketua Polis Kedah, bot yang membawa 90 PATI itu adalah tergolong dari kapal besar yang membawa 300 orang PATI.

300 orang PATI itu kemudiannya dipisahkan ke dalam tiga bot kecil untuk memasuki sempadan negara ini.

Salah satu daripada tiga bot itu karam manakala dua lagi bot setakat ini masih belum dapat dipastikan kedudukannya dan kini sedang giat dikesan oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Pasukan Polis Marin.

Difahamkan, dipercayai kira-kira RM13,000 telah dibayar oleh setiap seorang PATI tersebut kepada sindiket untuk memasuki Malaysia.

Sumber: Free Malaysia Today

 

Sumber: Astro AWANI

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.