Didakwa Sebabkan Kematian Pempengaruh Taiwan, Namewee Nafi Dakwaan Larikan Diri Dari Polis

LocalPolitics
5 Nov 2025 • 10:06 AM MYT
Beautifulnara
Beautifulnara

Cerita dan gosip artis terbaru, sensasi dan panas

Rapper Malaysia, Namewee, menafikan dakwaan bahawa beliau melarikan diri daripada polis, sebaliknya menjelaskan bahawa beliau hadir secara sukarela untuk membantu siasatan berhubung kematian pempengaruh Taiwan, Hsieh Yu-hsin, memetik Malay Mail.

Dalam kenyataannya hari ini, Namewee atau nama sebenarnya Wee Meng Chee, berkata beliau telah berjalan dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur bagi bertemu pihak polis mengikut janji temu yang telah diatur.

Advertisement

View this post on Instagram

Sebelum ini saya sudah pun membuat janji temu dengan pihak polis untuk membuat laporan dan melaporkan diri.

Namewee turut memaklumkan bahawa beliau kini telah berada di balai polis dan akan memberikan kerjasama penuh terhadap siasatan yang sedang dijalankan, sambil memuat naik video dirinya di luar balai sebagai bukti.

Saya tidak akan melarikan diri. Sebelum ini, sebanyak tujuh kali saya menerima waran tangkap, saya juga hadir dan melaporkan diri secara sukarela.

Pempengaruh itu  turut menolak dakwaan kononnya cuba mengelak daripada pihak berkuasa, sambil menegaskan bahawa beliau “tidak pernah melarikan diri.”

Kenyataan itu dibuat susulan laporan media yang mendakwa pihak polis telah memulakan gerakan memburu penyanyi tersebut berkaitan kes pembunuhan Hsieh.

Polis sebelum ini mengesahkan bahawa kes kematian Hsieh kini diklasifikasikan sebagai kes bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

View this post on Instagram

Ketua Polis Kuala Lumpur, Komisioner Datuk Fadil Marsus, berkata siasatan sedang dijalankan bagi menjejaki pergerakan Hsieh dan Namewee sebelum kematian wanita itu.

Fadil menjelaskan bahawa pempengaruh Taiwan yang dikenali sebagai “Nurse Goddess” itu ditemui meninggal dunia di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada 22 Oktober lalu.

Tambah beliau, keputusan bedah siasat dan ujian toksikologi masih ditunggu bagi menentukan punca sebenar kematian.

Sumber polis turut memaklumkan bahawa Namewee merupakan individu terakhir dilihat bersama Hsieh sebelum dia ditemui meninggal dunia.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

image is not available
2025-11-04 10:46:48

Belasah Isteri Hingga Koma & Cacat Kekal, Bekas Suami Jahidah Kekal Penjara 10 Tahun

The post Didakwa Sebabkan Kematian Pempengaruh Taiwan, Namewee Nafi Dakwaan Larikan Diri Dari Polis first appeared on Beautifulnara -Terkini dan Sensasi.