Jiran Iran mahu aturan keselamatan baharu, perkukuh kerjasama ekonomi

WorldPolitics
23 Aug 2026 • 12:35 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Jiran Iran mahu aturan keselamatan baharu, perkukuh kerjasama ekonomi

TEHERAN: Iran menerima banyak mesej daripada negara-negara jiran berhubung usaha membentuk aturan keselamatan baharu dan memperkukuh kerjasama ekonomi di rantau itu, kata Speaker Parlimen Iran, Mohammad Bagher Qalibaf.

Beliau berkata, perkembangan itu berlaku ketika Amerika Syarikat (AS) mengancam untuk mengenakan sekatan baharu terhadap Teheran.

“Kami menerima banyak mesej daripada negara-negara jiran mengenai pembentukan aturan keselamatan baharu dan kerjasama ekonomi di rantau ini,” katanya menerusi platform media sosial X pada Sabtu.

Qalibaf turut menuduh Washington mengancam keselamatan sekutunya sendiri menerusi tindakan yang menurutnya bersifat membuli serta mengabaikan kepentingan negara berkenaan demi Israel.

“Aturan yang dibangunkan sendiri dan bebas adalah perkara yang sebenarnya akan membawa keamanan dan keselamatan,” katanya.

Rabu lalu, Presiden AS, Donald Trump, mengumumkan hasrat melancarkan ‘operasi ekonomi paling menghancurkan yang pernah dikenakan terhadap mana-mana negara’ terhadap Iran.

Trump turut menyifatkan kempen tekanan maksimum Washington terhadap Teheran sebagai Perang Ekonomi dan Pengasingan pada skala yang belum pernah berlaku.

Iran dan AS menandatangani memorandum persefahaman (MoU) pada Jun menerusi pengantaraan Pakistan dan Qatar, sekali gus menamatkan permusuhan dan membuka ruang 60 hari untuk rundingan bagi mencapai perjanjian muktamad.

Bagaimanapun, rundingan itu terhenti susulan pertikaian mengenai pelaksanaan MoU berkenaan serta aturan pelayaran melalui Selat Hormuz, laluan strategik bagi eksport minyak dan gas dunia.- AGENSI

The post Jiran Iran mahu aturan keselamatan baharu, perkukuh kerjasama ekonomi appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved