Jual ayam golek tanpa lesen, bina sekatan tanpa kelulusan antara kesalahan dikesan MPS

16 Aug 2026 • 12:15 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

Jual ayam golek tanpa lesen, bina sekatan tanpa kelulusan antara kesalahan dikesan MPS

SHAH ALAM, 16 OGOS: Aktiviti menjual ayam golek tanpa lesen serta pembinaan sekatan dalaman tanpa kelulusan antara kesalahan dikesan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dalam operasi bersepadu di sekitar Gombak, 12 Ogos lalu.

Operasi membabitkan Jabatan Pelesenan, Jabatan Bangunan, Jabatan Penguatkuasa dan Keselamatan serta Jabatan Korporat MPS dengan pemeriksaan dijalankan di Jalan Taman Gombak dan Jalan Desa 1/3, Desa Aman Puri.

Di Jalan Taman Gombak, MPS mendapati sebuah premis menjalankan aktiviti menjual ayam golek di hadapan rumah tanpa lesen.

Pemilik premis kemudian dikenakan kompaun di bawah Undang-Undang Kecil (UUK) 3(1) Establisymen Makanan, selain lima unit barangan disita.

Image from: Jual ayam golek tanpa lesen, bina sekatan tanpa kelulusan antara kesalahan dikesan MPS
Pasukan penguat kuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS) menjalankan pemeriksaan terhadap aktiviti menjual ayam golek di sebuah premis di Jalan Taman Gombak pada 12 Ogos 2026. Foto Facebook Majlis Perbandaran Selayang

Sementara itu, pemeriksaan di Jalan Desa 1/3, Desa Aman Puri mendapati sebuah premis menjalankan aktiviti pusat tuisyen dan pusat jagaan dengan sekatan dalaman yang dibina tanpa kelulusan.

Susulan itu, MPS mengeluarkan Notis Tutup Premis dan menyita 36 unit barangan. Kompaun turut dikenakan di bawah Seksyen 70(1) Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

Dalam kenyataan di Facebook, MPS berkata pemantauan dan penguatkuasaan akan terus dipergiat bagi memastikan aktiviti perniagaan serta penggunaan premis mematuhi peraturan dan ketetapan yang berkuat kuasa.

"MPS akan terus mempergiat pemantauan dan penguatkuasaan dari semasa ke semasa bagi memastikan aktiviti perniagaan serta penggunaan premis mematuhi peraturan dan ketetapan yang berkuat kuasa," menurut kenyataan itu.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved