'Kalau duduk di rumah, setiap benda mengingatkan kepada arwah bonda' - Mukhriz dedah keadaan Tun M selepas pemergian Tun Hasmah

2 Oct 2026 • 10:51 AM MYT
SinarPlus
SinarPlus

SinarPlus is a portal based on News, Current Affairs and Lifestyle content

Image from: 'Kalau duduk di rumah, setiap benda mengingatkan kepada arwah bonda' - Mukhriz dedah keadaan Tun M selepas pemergian Tun Hasmah

ANAK kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkongsi perkembangan terbaharu bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad selepas pemergian insan yang menjadi teman hidupnya selama lebih 70 tahun, Allahyarham Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Memetik video Media Hiburan, Mukhriz berkata, bapanya kini sedang mengambil masa untuk menerima hakikat bahawa isterinya sudah tiada.

Menurutnya, pemergian Tun Dr Siti Hasmah yang baru sahaja berlaku bukan sesuatu yang mudah untuk diterima, apatah lagi selepas pasangan itu berkongsi kehidupan selama tujuh dekad.

Image from: 'Kalau duduk di rumah, setiap benda mengingatkan kepada arwah bonda' - Mukhriz dedah keadaan Tun M selepas pemergian Tun Hasmah

"Tun Mahathir yang seperti mana kita boleh agak, belum sampai seminggu pemergian isteri kesayangan beliau selama 70 tahun jadi tentulah akan memakan masa sedikit untuk dia betul-betul dapat menerima hakikatnya bahawa arwah bonda tidak bersama kita lagi," kongsinya.

Malah, Presiden Parti Pejuang Tanah Air itu berkata, kehilangan tersebut turut sedikit sebanyak memberi kesan terhadap keadaan emosi dan kesihatan bapanya.

Justeru, katanya, buat sementara waktu adalah lebih baik sekiranya Tun Dr Mahathir berada di Institut Jantung Negara (IJN) bagi memberi ruang kepadanya untuk melalui tempoh berkenaan.

"Jadi saya rasa ada sedikit manifestasi dalam kesihatannya. Saya kira kalau duduk di rumah pun agaknya setiap benda yang dia pandang akan mengingatkan dia lagi kepada kepada arwah bonda.

Image from: 'Kalau duduk di rumah, setiap benda mengingatkan kepada arwah bonda' - Mukhriz dedah keadaan Tun M selepas pemergian Tun Hasmah

"Jadi lebih baik mungkin kalau dia tidak berada di situ hingga benar-benar pulih. hari ini pun beliau sudah menziarahi kubur. Dan ia perkembangan terbaharu," kongsinya.

Terdahulu, Allahyarham Tun Dr Hasmah menghembuskan nafas terakhir pada 9.20 pagi Isnin lalu ketika menerima rawatan di Institut Jantung Negara.

Tun M dan Tun Dr Hasmah berkahwin pada 4 Ogos 1956 selepas berkenalan di King Edward VII College of Medicine, Singapura pada tahun 1947.

Berkongsi hidup selama 70 tahun, mereka dikurniakan tujuh cahaya mata, iaitu tiga perempuan dan empat lelaki, selain 18 cucu dan seorang cicit.

Sumber: Instagram Media Hiburan

 

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved