Kembali bersama, Kai Wun-Wei Chong sasar kelompok 10 terbaik

9 Oct 2026 • 3:53 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Kembali bersama, Kai Wun-Wei Chong sasar kelompok 10 terbaik
Wei Chong (kanan) dan Kai Wun akan kembali bergandingan pada Terbuka Denmark minggu depan. Foto: Agensi

PEMAIN beregu lelaki negara, Tee Kai Wun menyasarkan untuk melonjak semula ke kelompok 10 terbaik dunia bersama gandingannya, Man Wei Chong menjelang penghujung musim ini apabila kembali digandingkan bermula dengan kejohanan Terbuka Denmark pada 13 hingga 18 Oktober ini di Arena Jyske Bank.

Sasaran tersebut disuarakan selepas kedudukan pasangan negara itu kini menghuni ranking ke-12 dunia susulan ketiadaan mereka dalam beberapa siri kejohanan sebelum ini.

"Kita harap boleh masuk 10 atau lapan terbaik, ia ambil masa kerana kita terlepas banyak kejohanan dan sekaranng mungkin tinggal empat atau lima kejohanan sahaja. Jadi, kita akan cuba yang terbaik untuk menaikkan ranking," ujar Kai Wun ketika ditemui media di Akademi Badminton Malaysia, Bukit Kiara pada Jumaat.

Berdasarkan undian pusingan pertama Terbuka Denmark, Kai Wun-Wei Chong dijadual membuka kempen dengan menentang pasangan tuan rumah, Christian Faust Kjaer-Rasmus Kjaer.

Bagaimanapun, mengulas mengenai sasaran khusus pada kejohanan bertaraf Super 750 itu, Kai Wun enggan meletakkan tekanan keterlaluan sebaliknya mahu fokus turun beraksi.

Beliau berkata, keutamaan buat masa ini adalah untuk menampilkan prestasi terbaik di gelanggang dan mara sejauh mungkin dalam kejohanan berkenaan.

"Saya tak bagi harapan tinggi cuma mahu tampilkan yang terbaik dan kalau dapat pergi jauh, lagi bagus," katanya.

Aksi terakhir Kai Wun adalah ketika beliau digandingkan bersama Aaron Chia pada temasya Sukan Asia Aichi-Nagoya 2026 baru-baru ini, namun langkah mereka terhenti pada pusingan 16. - Bernama.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved