Mercu tanda RM1.5 bilion tingkat daya tarikan tepian laut Kota Kinabalu

7 Oct 2025 • 4:44 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Timbalan Ketua Menteri II, Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam, merasmikan majlis pecah tanah projek “The V by Jesselton” pada Isnin — satu pembangunan tepian laut bersepadu bernilai RM1.5 bilion di sepanjang Teluk Likas yang akan menampilkan suite komersial, ruang pejabat dan kemudahan gaya hidup.

Dr Joachim, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, berkata projek mercu tanda itu mencerminkan visi pembangunan berpandangan jauh untuk Sabah, selaras dengan matlamat Kerajaan Negeri di bawah pelan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) untuk membina bandar tepian laut yang mampan dan berdaya saing di peringkat global.

“Projek ini bukan sekadar pembangunan hartanah baharu, tetapi mencerminkan aspirasi kita untuk mewujudkan Kota Kinabalu moden dan dinamik yang mengimbangi kemajuan dengan tanggungjawab.

“Ia menggabungkan komponen komersial, runcit dan gaya hidup dalam satu konsep lestari yang memberi manfaat kepada penduduk serta pengunjung,” katanya.

Beliau memuji kerjasama strategik antara Jesselton International dan Yayasan Sabah, menggambarkannya sebagai contoh model kolaborasi sektor awam-swasta yang berkesan sejajar dengan agenda pertumbuhan jangka panjang negeri.

“Projek seperti The V bukan sahaja merangsang aktiviti ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan, malah turut mengukuhkan keyakinan pelabur dan memperkukuh identiti bandar kita,” katanya.

Dr Joachim turut memuji komitmen kuat projek itu terhadap prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG), sambil menegaskan bahawa kemampanan kini perlu menjadi teras kepada setiap pembangunan.

“Kemajuan tidak boleh hanya diukur dengan batu-bata dan konkrit. Ia mesti mencerminkan tanggungjawab, keterangkuman dan penjagaan alam sekitar. Saya gembira The V by Jesselton menzahirkan nilai-nilai ini,” tambahnya.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Seri Christina Liew, berkata pembangunan itu sejajar dengan program Sabah Malaysia Rumah Keduaku (Sabah MM2H) dan dijangka menarik minat pelabur tempatan serta asing yang mencari kediaman berkualiti tinggi berhampiran laut.

“Dengan reka bentuk moden dan integrasi menyeluruh menghadap Teluk Likas, The V meningkatkan daya tarikan Sabah sebagai destinasi antarabangsa,” katanya.

Mewakili Pengarah Yayasan Sabah, Datuk Seri Gulamhaidar Khan Bahadar, Pengerusi Eksekutif Innoprise Corporation, Datuk Jasnih Daya, berkata kerjasama itu memastikan tanah amanah dibangunkan secara bertanggungjawab dan memberi manfaat jangka panjang kepada rakyat.

“Kolaborasi ini bukan sahaja memperindah landskap bandar, malah mewujudkan peluang pekerjaan baharu, merangsang pertumbuhan ekonomi serta mengukuhkan keyakinan pelabur terhadap potensi besar Sabah,” katanya.

Beliau menambah Yayasan Sabah yakin terhadap kemampuan Jesselton International untuk melaksanakan projek itu dengan jayanya, disokong oleh rakan pembinaan globalnya, China State Construction Engineering Corporation (CSCEC).

“Kejayaan The V akan ditentukan oleh lima tonggak utama — Alam Semula Jadi, Kesihatan, Ketersambungan, Reka Bentuk dan Aspirasi — yang bersama-sama mencerminkan cita-cita besar Sabah untuk kemajuan mampan,” katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan Jesselton International, Nick Chu Kian Fui, berkata The V dirancang dengan tanggungjawab jangka panjang serta manfaat kepada komuniti.

“Setiap aspek projek ini direka untuk mencipta nilai berkekalan sambil mengutamakan kemampanan. Kami percaya kemajuan harus seiring dengan pemeliharaan alam sekitar dan keterangkuman sosial,” katanya.

Majlis itu turut menyaksikan pemeteraian Surat Penerimaan (LoA) antara Jesselton International dan CSCEC Cawangan Barat Daya, menandakan permulaan rasmi kerja pembinaan di tapak seluas 10 ekar itu.

Pelan induk bercampur itu akan menampilkan tiga menara suite komersial, satu menara pejabat korporat, serta The Shoppes at The V – taman runcit terbuka dengan halaman landskap, ruang menjamu selera alfresco dan laluan pejalan kaki mesra komuniti.

Apabila siap nanti, The V by Jesselton akan menempatkan lebih 50 kemudahan gaya hidup dan rekreasi, termasuk kolam infiniti sepanjang 100 meter pertama di Borneo serta atrium setinggi 33 tingkat, yang tertinggi di rantau ini.

Projek ini turut menggabungkan elemen tenaga boleh diperbaharui, sistem tadahan air hujan dan bahan binaan rendah karbon sebagai sebahagian daripada komitmen terhadap kelestarian alam sekitar.

Hadir sama, Setiausaha Tetap Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Dr Jamili Nais; Pengerusi Eksekutif Jesselton International, Tan Sri David Chu; Pengarah Urusan Kumpulan, Nick Chu; Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Datuk Sr Lifred Wong; dan Pengarah Urusan CSCEC Cawangan Barat Daya, Li Biao.

Dengan lokasi strategik dan reka bentuk lestarinya, The V by Jesselton dijangka meningkatkan daya tarikan tepi laut Kota Kinabalu, menarik lebih ramai pelabur serta mengukuhkan kedudukan Sabah sebagai hab pembangunan bandar dan pelancongan bersepadu yang sedang meningkat naik.