Nelayan dilapor terjatuh dari bot ditemukan lemas

26 Jun 2026 • 11:56 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

Nelayan dilapor terjatuh dari bot ditemukan lemas

GEORGE TOWN, 26 JUN: Seorang nelayan yang dilaporkan hilang selepas dipercayai terjatuh dari sebuah bot di perairan berhampiran Pulau Kendi, Batu Maung dekat sini sejak Rabu lepas ditemukan lemas berhampiran Pulau Betong, hari ini.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Pulau Pinang Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata mayat ditemukan 2.30 petang sebelum diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tindakan lanjut.

"Operasi mencari dan menyelamat (SAR) ditamatkan sepenuhnya pada 7.15 malam selepas mangsa ditemukan oleh komuniti nelayan," katanya kepada Bernama malam ini.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Barat Daya ACP Anuwal Ab Wahab berkata pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu pada 8.53 pagi semalam, dan mangsa dikenali sebagai Tang Chin Khoon, 51.

Mangsa ke laut bersama tekong dan dua lagi rakan untuk menangkap ikan kira-kira 6 petang pada Rabu, dan ketika dalam perjalanan pulang kira-kira 10 malam, pengemudi bot menyedari mangsa sudah tiada di atas bot dan dipercayai telah terjatuh ke laut berhampiran Pulau Kendi.

-- BERNAMA

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved