Pengundi muda penentu masa depan Johor, jangan salah pilih pemimpin - Ahmad Zahid

LocalPolitics
9 Jul 2026 • 7:03 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Pengundi muda penentu masa depan Johor, jangan salah pilih pemimpin - Ahmad Zahid
Ahmad Zahid bercakap pada Program Apa Khabar Siswa di Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang hari ini. Foto: Bernama

PASIR GUDANG – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan, golongan pengundi muda bakal menjadi penentu utama landskap politik Johor pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor ke 16.

Katanya secara purata kira-kira 51.5 peratus pengundi berada dalam kelompok usia 40 tahun ke bawah, termasuk pengundi berusia 18 tahun serta mereka yang pertama kali mengundi.

"Secara purata 51.5 peratus adalah anak-anak muda yang berumur 40 tahun ke bawah. Mereka menjadi pengundi penentu," katanya ketika dialog pada program Program Apa Khabar Siswa? di Johor di Politeknik Ibrahim Sultan (PIS), di sini pada Khamis.

Turut hadir Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Majlis Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) Negara berkata, golongan muda tidak semestinya perlu menceburi politik secara aktif.

Namun katanya, golongan itu perlu mengambil tahu perkembangan politik negara kerana setiap undi mampu menentukan hala tuju kepimpinan negeri dan negara.

"Pengundi 18 tahun dan pengundi kali pertama tidak perlu terlibat dalam politik. Kalau mahu terlibat, boleh. Saya sendiri mula aktif dalam politik ketika menjadi pemimpin pelajar di Universiti Malaya (UM).

"Yang penting, anak-anak muda mesti mengambil tahu tentang politik walaupun tidak mahu terlibat. Jangan sia-siakan peluang mengundi kerana undi penentu itu penting untuk menentukan jatuh bangunnya sesebuah organisasi politik," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan golongan muda supaya membuat pilihan yang bijak apabila tiba masanya mengundi.

"Biarpun majlis ini bukan majlis kempen politik, tetapi di hati saya, anak-anak muda pilihlah pemimpin muda yang boleh mentadbir negeri Johor dengan sebaik-baiknya," katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved