amree22/10/2026 - 14:36 Oleh AMREE AHMAD amree@dagangnews.com KUALA LUMPUR 22 Okt — RHB Bank Berhad memperoleh lanjutan masa daripada Bank Negara Malaysia (BNM) sehingga 11 Februari 2027 untuk memuktamadkan rundingan dengan Tokio Marine Asia Pte Ltd berhubung cadangan pelupusan RHB Insurance Bhd dan penyepaduan operasi insurans kedua-dua pihak.
Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, bank tersebut berkata, kelulusan tambahan tempoh berkenaan diberikan oleh BNM menerusi surat yang bertarikh 21 Oktober 2026.
Lanjutan berkenaan memberikan ruang tambahan kepada RHB Bank dan Tokio Marine Asia untuk meneruskan rundingan mengenai cadangan transaksi berkenaan, yang berpotensi mengubah struktur pegangan bank itu dalam perniagaan insurans.
Di bawah cadangan tersebut, RHB Bank merancang melupuskan sehingga 100% kepentingan ekuitinya dalam RHB Insurance.
Cadangan itu turut merangkumi penyepaduan Tokio Marine Insurans (Malaysia) Bhd dan RHB Insurance bagi membentuk sebuah entiti bersepadu yang lebih besar.
RHB Bank dijangka memegang sehingga 35% kepentingan ekuiti dalam entiti bersepadu berkenaan sekiranya cadangan itu diteruskan.
Artikel berkaitan: RHB lapor 'kemajuan bermakna' dalam rundingan urus niaga insurans Tokio Marine, mohon lanjutan masa daripada BNM
Bagaimanapun, lanjutan masa untuk memuktamadkan rundingan itu tidak bermaksud transaksi berkenaan telah dimuktamadkan atau selesai dilaksanakan. Perkembangan seterusnya bergantung pada hasil rundingan dan proses berkaitan.
RHB Bank berkata perkembangan lanjut mengenai cadangan itu akan diumumkan kepada Bursa Malaysia apabila terdapat maklumat baharu.
Pengumuman terkini itu menyusul selepas RHB Bank mengeluarkan makluman terdahulu pada 11 Mei 2026 dan 16 Oktober 2026 berhubung cadangan transaksi berkenaan.
Cadangan pelupusan dan penyepaduan itu melibatkan dua perniagaan insurans, iaitu RHB Insurance dan Tokio Marine Insurans (Malaysia), dengan struktur pegangan ekuiti baharu dicadangkan bagi entiti yang diperbesarkan.
RHB Investment Bank Berhad membuat pengumuman tersebut bagi pihak Lembaga Pengarah RHB Bank pada 22 Oktober 2026, selepas BNM meluluskan lanjutan tempoh rundingan sehingga 11 Februari 2027. - DagangNews.com






