‘Saya akan cuba yang terbaik dapatkan tiket F1 serendah RM100’

28 Jul 2026 • 9:07 PM MYT
Kosmo Online
Kosmo Online

Hub berita berintegriti dan sensasi dalam dan luar negara.

Image from: ‘Saya akan cuba yang terbaik dapatkan tiket F1 serendah RM100’

PETALING JAYA – Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Azhan Shafriman Hanif memberi jaminan akan berusaha mendapatkan harga tiket Formula Satu (F1) yang mampu dimiliki rakyat Malaysia, termasuk sasaran sekitar RM100 bagi pemegang MyKad.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan keputusan muktamad mengenai harga tiket bukan terletak di tangan SIC kerana semua urusan penjualan dan keuntungan tiket adalah di bawah pengurusan penganjur perlumbaan, Bahrain.

“Semua penjualan dan keuntungan tiket akan kembali kepada Bahrain. Jadi, kita tidak mempunyai kuasa mutlak.

“Saya juga melihat ramai rakyat Malaysia mahukan tiket yang lebih murah. Saya akan cuba sedaya upaya untuk mendapatkan harga istimewa ketika rundingan dengan Bahrain.

“Mungkin harga yang kita harapkan sekitar RM100 untuk pemegang MyKad, tetapi keputusan utama tetap di tangan Bahrain kerana mereka yang menjual tiket dan menerima hasil jualannya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas harapan peminat tempatan supaya tiket perlumbaan Formula Satu di Litar Antarabangsa Sepang yang dijadual berlangsung pada 2 hingga 4 Oktober depan dapat dijual pada harga lebih mampu milik.

Menurut Azhan Shafriman, rundingan mengenai harga tiket kini sedang dijalankan dan keputusan dijangka dimuktamadkan seawal minggu pertama September.

“Dari segi garis masa, saya sasarkan keputusan itu diperoleh seawal yang boleh, iaitu sekitar minggu pertama September,” katanya.

Terdahulu, kenyataan Shafriman turut tular sekali gus menerima pelbagai reaksi daripada peminat sukan permotoran yang berharap tiket perlumbaan F1 di Sepang dapat ditawarkan pada harga lebih rendah.

Dijangka tiket F1 akan mula dijual awal Ogos ini.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penganjuran perlumbaan berprestij itu mencerminkan kepercayaan dan keyakinan Bahrain, F1 serta Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) terhadap keupayaan Malaysia.

Anwar berkata demikian selepas berpeluang berbincang dengan Putera Mahkota merangkap Perdana Menteri Bahrain, Putera Salman bin Hamad Al Khalifa serta Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif F1, Stefano Domenicali. – KOSMO! ONLINE

The post ‘Saya akan cuba yang terbaik dapatkan tiket F1 serendah RM100’ appeared first on Kosmo Digital.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved