“Saya Reda,” PM Anwar Terkilan Tak Sempat Berada Di Sisi Arwah Abang Pada Saat Akhir

LocalPolitics
24 Sep 2026 • 6:45 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

“Saya Reda,” PM Anwar Terkilan Tak Sempat Berada Di Sisi Arwah Abang Pada Saat Akhir

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim meluahkan rasa terkilan kerana tidak sempat berada di sisi Allahyarham abangnya, Idrus Ibrahim pada saat-saat akhir.

Anwar berkata beliau bagaimanapun reda dengan pemergian abangnya meskipun hatinya masih cuba menerima kehilangan tersebut.

Menurutnya, khabar duka itu diterima ketika beliau sedang dalam perjalanan pulang ke Malaysia.

PM Anwar terkilan

“Sukar untuk saya ungkapkan rasa kehilangan ini apabila seorang sosok yang berkongsi begitu banyak kenangan sepanjang perjalanan hidup kini telah tiada, dan hanya Allah SWT yang tahu betapa beratnya hati menerima kenyataan ini.

“Terkilan kerana tidak sempat berada di sisi pada saat-saat akhirnya, namun saya reda meski hati ini masih cuba menerima sebuah perpisahan yang tidak pernah kita bersedia untuk hadapi.

“Terima kasih atas segala kenangan dan kebaikan yang ditinggalkan dan semuanya akan kekal terpahat dalam ingatan dan hati kami,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Baca juga:

Dalam hantaran sama, Anwar turut memohon orang ramai mendoakan agar Allahyarham diampunkan segala khilaf, dilimpahkan rahmat serta ditempatkan dalam kalangan hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh.

Terdahulu, Idrus Ibrahim yang merupakan abang sulung kepada Perdana Menteri dilaporkan meninggal dunia pada Khamis.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved