
Kota Kinabalu: Seorang wanita berusia 65 tahun didenda RM5,500 atau penjara enam bulan oleh Mahkamah Majistret di sini selepas mengaku bersalah memandu secara cuai.
Liew Yen Fung @ Jeanie Liew membuat pengakuan itu di hadapan Majistret Wan Farrah Farriza Wan Ghazali atas pertuduhan memandu kereta Toyota Camry secara cuai sehingga membahayakan pengguna jalan raya lain di Jalan Lintas, kira-kira 7.34 malam pada 22 Jan lepas.
Liew didakwa mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, yang memperuntukkan denda antara RM5,000 hingga RM10,000 dan penjara sehingga 12 bulan, jika sabit kesalahan.
Mahkamah diberitahu bahawa Liew sedang memandu dari Kolombong menuju ke rumahnya pada hari kejadian. Setibanya di lampu isyarat berhampiran pusingan-U di Jalan Lintas, dekat Starbucks, dia cuba membuat pusingan-U dari lorong kanan sebelum bertembung dengan sebuah motosikal Aveta.
Impak pelanggaran itu mengenai pintu penumpang hadapan di sebelah kereta berkenaan, manakala bahagian hadapan motosikal mengalami kerosakan teruk.
Penunggang motosikal itu cedera dan dibawa dengan ambulans ke Jabatan Kecemasan Hospital Queen Elizabeth II. Bagaimanapun, mangsa disahkan meninggal dunia pada 8.40 malam hari yang sama.
Siasatan mendapati Liew memandu tanpa memberikan perhatian dan pertimbangan sewajarnya terhadap pengguna jalan raya lain apabila membuat pusingan-U tanpa memastikan keadaan selamat sebelum memasuki lorong bertentangan.
Semasa rayuan, peguam Mohd Al Hafidz memohon hukuman ringan dengan alasan ia kesalahan pertama Liew dan dia tidak bekerja.
Pegawai pendakwa trafik Inspektor Irianshah Bakar pula memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran, sambil menegaskan kes itu melibatkan kepentingan awam dan seharusnya menjadi peringatan kepada pengguna jalan raya supaya lebih berhati-hati ketika memandu.






