Puripol titip semangat buat Azeem

26 Sep 2026 • 11:09 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Puripol titip semangat buat Azeem
Puripol (kiri) beri semangat kepada Azeem untuk bangkit lebih kuat. Foto: AFP.
Image from: Puripol titip semangat buat Azeem
Azeem mengalami kecederaan ketika saingan akhir 100m pada Sukan Asia 2026 di Nagoya City Mizuho Park Athletic Stadium. Foto: Bernama.

PELARI pecut Thailand, Puripol Boonson tampil memberi sokongan kepada Muhammad Azeem Mohd Fahmi selepas atlet negara itu terpaksa menamatkan final 100 meter (m) lelaki Sukan Asia Aichi-Nagoya 2026 dalam keadaan cedera pada Jumaat.

Puripol meninggalkan pesanan semangat buat Azeem menerusi ruangan komen hantaran terbaharu pelari negara itu di Instagram.

"Bangkit semula dengan lebih kuat sahabat," tulis Puripol yang kemudian menerima balasan daripada Azeem dengan menyifatkan pelari Thailand itu sebagai 'legenda'.

Azeem sebelum itu meluahkan kekecewaan selepas gagal menamatkan musim 2026 seperti yang diharapkan, namun tetap bersyukur kerana berjaya mendapatkan semula rentak lariannya.

"Bukan begini yang saya mahukan untuk menamatkan musim 2026. Terlalu banyak pasang surut sepanjang musim ini, tetapi saya bersyukur akhirnya dapat menemui semula rentak saya.

"Ada yang mengatakan saya tidak akan berjaya, namun masih ada yang percaya kepada saya dan saya masih berdiri di sini, berlari dengan penuh kebanggaan untuk negara," katanya.

**media[3659878]**

Menurut Azeem, perjuangannya bukan sekadar untuk memenuhi harapan negara, sebaliknya turut didorong impian peribadi untuk membawa nama Malaysia ke tahap terbaik yang mampu dicapai.

"Saya bukan sahaja membawa harapan negara, tetapi ini juga impian saya untuk membawa nama negara ke tahap terbaik yang saya mampu.

"Terima kasih kepada semua atas sokongan dan dorongan yang diberikan sehingga hari ini. Tugas saya tidak akan pernah selesai selagi saya belum mencapai sasaran. Jumpa lagi musim depan," katanya.

Dalam saingan final itu, Azeem terpaksa memperlahankan larian selepas mengalami kekejangan otot sebelum menamatkan perlumbaan di tempat kelapan dengan catatan 14.65 saat (s).

Pelari negara itu tetap meneruskan saingan dalam keadaan terhincut-hincut sehingga melepasi garisan penamat sebelum menerima rawatan daripada pasukan perubatan.

Puripol pula muncul juara dengan catatan 9.90s yang turut menjadi rekod baharu Sukan Asia, manakala Ali Al Balushi dari Oman meraih perak (10.04s) dan Malham Al Balushi gangsa (10.11s).

Azeem sebelum ini memenangi gangsa pada Sukan Asia Hangzhou 2022 menerusi catatan 10.11s.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved