Sebak ziarah rumah lama, Vida niat wakaf jadi pusat al-Quran untuk arwah Nurly

16 Jul 2025 • 12:20 PM MYT
Oh My Media
Oh My Media

A digital platform emphasizing quality content and inspirational stories.

Usahawan sensasi, Datuk Seri Vida atau lebih dikenali Vida tidak mampu menahan sebak apabila mendakwa terlihat tulisan kalimah Allah di langit malam, tepat di atas sebuah banglo lamanya di Jerteh, Terengganu.

Dalam satu rakaman video yang dimuat naik di TikTok, Vida atau nama sebenarnya Hasmiza Othman, 53, dilihat menangis teresak-esak, meluahkan rasa terharu atas kejadian yang disifatkan luar biasa itu ketika dia sedang meninjau kediaman mewah miliknya yang telah lama ditinggalkan.

Vida niat wakaf jadi pusat Al-Quran untuk arwah Nurly

Difahamkan, rumah berkenaan bakal diubah suai menjadi pusat pengajian dan penulisan Al-Quran yang diberi nama Baitul Nurly Jannah, diilhamkan daripada nama arwah Nurly Sahira, mangsa tragedi nahas bas UPSI yang juga sangat mencintai Al-Quran.

“Saya singgah rumah lama saya di Jerteh yang sudah lama saya tinggalkan. Kebetulan, ia hanya beberapa minit dari rumah keluarga arwah Nurly. Saya cuma nak tengok dari luar pagar sambil merakam anak bulan yang cahayanya sangat terang,” katanya.
“Tiba-tiba… Allahuakbar, luluh hati saya apabila terpampang Kalimah Allah di langit malam diterangi cahaya bulan,” tambahnya dalam ruangan kapsyen.

image is not available

image is not available

image is not available

Menurut beliau, sebelum ke lokasi tersebut, dia sempat memanjatkan niat dalam hati untuk mewakafkan rumah itu sebagai pusat ilmu buat umum, khususnya bagi memartabatkan Al-Quran dan memperingati keperibadian mulia arwah Nurly.

“Saya memang niat nak jadikan rumah ini pusat pengajian dan penulisan Al-Quran, Baitul Nurly Jannah sebagai amal jariah dan kenangan kepada arwah Nurly Shahira yang sangat mencintai kalam Allah,” ujarnya lagi.

image is not available

Untuk rekod, Nurly merupakan salah seorang yang maut daripada 15 penuntut yang terkorban dalam kemalangan sebuah bas membawa 42 pelajar UPSI dalam perjalanan dari Jertih, Terengganu ke Tanjung Malim, Perak.

Sumber: TikTok quputehtomatohq